Svet Správy Zo zahraničia

Vojna i prenasledovanie: Počet utečencov na svete je najvyšší od 2. svetovej vojny

Organizácia spojených národov ukázala najnovšie údaje, ktoré hovoria, že počet utečencov na svete dosiahol najvyššie hodnoty od 2. svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Vojna i prenasledovanie: Počet utečencov na svete je najvyšší od 2. svetovej vojny
5
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa štatistík Organizácie spojených národov (OSN) dosiahol počet utečencov najvyššiu hodnotu od druhej svetovej vojny. Na svete je v súčasnosti vysídlených 70 miliónov ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Ľudia utekajú pred vojnou, prenasledovaním a následkami globálneho otepľovania, nemecká pobočka Agentúry OSN pre utečencov (UNHCR) vyhlásila v nedeľu, deň pred Svetovým humanitárnym dňom.

Organizácia detské dedinky SOS uviedla, že v roku 2018 bolo zabitých alebo zranených 12 000 detí.

Ďalšie tisíce uniesli a naverbovali ako detských vojakov, pričom ďalším stovkám tisícov detí tieto udalosti spôsobili vážnu traumu.

Najvyšší počet usmrtených a zranených detí bolo v Afganistane (3062), Sýrii (1854) a Jemene (1698).

„A toto sú len preskúmané prípady. Toto hrozivé číslo je pravdepodobne oveľa vyššie,“ povedala Teresa Ngigiová, hlavná psychologička detských dediniek OSN.

„A správy z posledných týždňov o mŕtvych a zranených deťoch v Sýrii, Jemene a Sudáne potvrdzujú, že utrpenie detí vo vojne a konfliktných regiónoch pokračuje aj v roku 2019,“ doplnila.

Foto: ilustračné

Utečenci
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM