Správy

Voľby za mrežami: Svoj hlas môže odovzdať viac ako 10-tisíc obvinených a odsúdených

Volebný kolotoč sa rozbehol aj v slovenských väzniciach.

Ilustračný obrázok k článku Voľby za mrežami: Svoj hlas môže odovzdať viac ako 10-tisíc obvinených a odsúdených
82
Galéria
Zdroj: TASR

V 18 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a v ústavoch na výkon väzby a aj vo väzenskej nemocnici v Trenčíne začali v sobotu väzni voliť, keď do jednotlivých ústavov krátko po 8.00 h postupne prinášajú členovia okrskových volebných komisií prenosné volebné schránky.

Viac ako 10-tisíc

„V piatok (28. 2.) sa v slovenských ústavoch nachádzalo celkom 1632 obvinených a 9061 odsúdených, z ktorých právo voliť má 1465 obvinených, 8909 odsúdených, spolu teda 10 374 osôb,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

Vo výkone väzby sa k tomuto dátumu nachádzalo 25 obvinených mladších ako 18 rokov a vo výkone trestu 26 odsúdených mladších ako 18 rokov a 268 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo.

Bez prekážok

„Právo voliť vo voľbách do Národnej rady SR má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom SR. V deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody v ústave na výkon väzby, ústave na výkon trestu odňatia slobody, ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých alebo v nemocnici pre obvinených a odsúdených na území SR, najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov a nemá prekážku práva voliť,“ pripomenula hovorkyňa.

Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

„Treba zdôrazniť, že výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného trestného činu v súčasnosti nie je prekážkou práva voliť,“ zdôraznila hovorkyňa. V závere týždňa sa nachádzalo v slovenských väzeniach 1715 odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného trestného činu.

V predchádzajúcich parlamentných voľbách v marci 2016 v slovenských ústavoch zaznamenali len 4,73-percentnú volebnú účasť. Na porovnanie, v druhom kole prezidentských volieb v marci 2019 zaznamenali rekordne nízku, len 13-percentnú volebnú účasť väzňov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Voľby 2020
82
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM