Správy Zo Slovenska Zo zahraničia

Ste v cudzine a chcete voliť? Tento dátum nezmeškajte

O voľbu poštou zo zahraničia treba požiadať do 10. januára.

Ilustračný obrázok k článku Ste v cudzine a chcete voliť? Tento dátum nezmeškajte
16
Galéria
Foto: . TASR

Ministerstvo vnútra už eviduje okolo 700 žiadostí od voličov zo zahraničia. Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra zdôraznila, aby si voliči voľbu poštou nenechávali na poslednú chvíľu.

Obálka s odovzdanými hlasovacími lístkami musí byť doručená najneskôr do 28. februára 2020.

Neodkladať na poslednú chvíľu

*"Hneď ako volič dostane obálku s hlasovacími lístkami, mal by obratom upraviť hlasovací lístok, zabaliť, zalepiť a poslať späť.

Neodkladať to na poslednú chvíľu, pretože existujú vždy určité zlyhania, po ceste sa môže niečo stať a doprava z niektorých krajín trvá dlhšie,"* povedala Chmelová na diskusii organizovanej Centrom pre nezávislú a objektívnu žurnalistiku.

Poštou môžu voliť plnoletí občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku, ale aj občania s trvalým pobytom, ktorí v krajine v čase volieb nebudú.

Žiadosť nájdu na webstránke ministerstva vnútra, zaslať ju môžu elektronicky alebo listom. Volič s trvalým pobytom na Slovensku musí poslať žiadosť o voľbu poštou obci, kde má trvalý pobyt.

Aj elektronicky

Volič bez trvalého pobytu na Slovensku musí žiadosť v listinnej podobe doručiť na adresu odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra. Elektronickú žiadosť treba posielať na emailovú adresu volby@minv.sk.

Ak bude žiadosť v poriadku, voličovi prídu najneskôr 35 dní pred dňom konania volieb na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom „VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL“ s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania.

Z cudziny volilo 17-tisíc voličov

Chmelová dodala, že ani ministerstvo si nenecháva zasielanie hlasovacích lístkov na poslednú chvíľu, teda po 10. januári. So zasielaním začne hneď, ako mu doručia hlasovacie lístky.

Svetové združenie Slovákov v zahraničí odhaduje, že v roku 2016 volilo poštou viac ako 17-tisíc Slovákov zo zahraničia, ďalších 30-tisíc pricestovalo a odvolilo na Slovensku. Združenie navrhuje, aby sa dalo voliť aj na zastupiteľských úradoch.

Skrátia sa lehoty?

Požiadavkou združenia tiež je, aby sa skrátili lehoty na voľbu poštou a aby sa táto možnosť rozšírila na prezidentské voľby. V budúcoročných voľbách odhaduje združenie nárast voličov poštou na 25-tisíc, pričom pricestovať na Slovensko by mohlo 45-tisíc.

Parlamentné voľby budú 29. februára 2020, kandiduje v nich 25 politických subjektov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM