Webnoviny - Svet

VOLEJBAL-MS: Taliani tretíkrát v rade bez medaily

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP RÍM 10. októbra (WEBNOVINY) – V nedeľňajšom podvečernom zápase o konečné 3. miesto na XVII. majstrovstvách sveta vo volejbale mužov v Taliansku si v Ríme v európskom derby poradili Srbi s reprezentáciou usporiadateľskej krajiny šampionátu 3:1 na sety.

Vstup do zápasu mali lepší domáci. Tí hneď na začiatku odskočili na 6:2 a na prvý technický oddychový čas odchádzali s trojbodovým náskokom (8:5). Srbom sa však podarilo vyrovnať na 15:15 a potom sa tímy ťahali po bode až do stavu 21:20 pre Srbsko. Koncovka však potom totálne patrila Balkáncom, ktorý úvodný set vyhrali 25:21.

Druhé dejstvo sa hralo od začiatku v srbskej réžii. Tím trénera Igora Kolakoviča okolo kapitána Nikolu Grbiča dominoval na ihrisku a nepustil taliansky tím do vedenia. Naopak, rozumnou hrou si udržiaval mierny náskok a nakoniec dovolil domácim, ktorých hnalo dopredu vypredané 12-tisícové hľadisko, iba dvadsať bodov. Tretí set bol mimoriadne vyrovnaný. Taliani v dramatickej koncovke doslova vydreli víťazstvo 28:26 a zdalo sa, že sa vracajú do zápasu.

Štvrté dejstvo ale totálne ovládli Srbi, ktorí si postupne budovali náskok. Už za stavu 16:7 v ich prospech nebolo pochýb, že to budú oni, kto vystúpi na pódium pre medailistov.

Srbi získali prvý vzácny kov z majstrovstiev sveta v ére štátnej samostatnosti. V roku 1998 si na svetovom šampionáte v Japonsku vybojovali striebro ešte ako súčasť Juhoslávie. Taliani, ktorí v 90. rokoch minulého storočia totálne ovládli svetový mužský volejbal a stali sa trikrát v rade svetovými šampiónmi, skončili tentoraz tretíkrát v rade bez medaily.

Finále medzi Brazíliou a Kubou je na programe v nedeľu od 21.15 h, rovnako v Ríme.

Zápas o 3. miesto (Rím): Srbsko – Taliansko 3:1 (21, 20, –26, 19) 108 min, rozhodovali: Hobor (Maď.), Sakaide (Jap.), 12 000 divákov

Zostavy: Srbsko: Kovačevič (8 bodov), Janič (1), Stankovič (11), Grbič (2), Miljkovič (22), Podraščanin (15), libero Rosič (Terzič /0/, Nikič /8/, Petrovič /0/)

Taliansko: Mastrangelo (7), Parodi (18), Vermiglio (1), Savani (7), Fei (13), Birarelli (4), libero Marra (Zaytsev /8/, Lasko /4/, Travica /0/, Sala /3/)

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM