Správy

Vražda Jána Kuciaka otriasla svetom: Slovensko sa prepadlo v rebríčku slobody tlače

Je sloboda tlače v krajine pod Tatrami ohrozená? Slovensko sa v svetovom rebríčku prepadlo o desať pozícií. Organizácia Reportéri bez hraníc sa zamerala na aktuálnu situáciu.

Ilustračný obrázok k článku Vražda Jána Kuciaka otriasla svetom: Slovensko sa prepadlo v rebríčku slobody tlače
Zdroj: Pixabay.com

Organizácia Reportéri bez hraníc každoročne zverejňuje rebríček slobody tlače v krajinách sveta. Slovensko sa v ostatnom vydaní nachádzalo na 17. priečke. Najnovšie vydanie rebríčka nás posunulo o desať pozícií nižšie. Za všetko môže neobjasnená vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Ako sa píše v najnovšej správe o situácii na Slovensku: „Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka vo februári 2018 vyvolala na Slovensku nevídané politické zemetrasenie a otriasla aj medzinárodným spoločenstvom. Kuciak pracoval pre portál Aktuality.sk na článkoch o údajných vzťahoch medzi talianskou mafiou a stranou Smer-SD (ľavicovo-populistická strana, ktorá stojí v čele vládnej koalície) a údajnou spreneverou finančných prostriedkov EÚ.“

Slovensko sa za rok v rebríčku prepadlo o desať pozícií z 17. na 27. miesto.

Správa organizácie Reportéri bez hraníc ďalej spomína aj nedokončený Kuciakov článok. „V nedokončenom článku, ktorý bol zverejnený po jeho smrti, obvinil premiéra Roberta Fica z priamej účasti,“ píšu Reportéri bez hraníc. Organizácia si všíma aj následné zmeny vo vedení vlády a na ministerstvách, nezabudla ani na následné masové protestné zhromaždenia, ktoré sa konali po celej krajine.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Správa o situácii na Slovensku nezabudla spomenúť ani výrok Roberta Fica, ktorý novinárov v novembri 2016 opísal ako „špinavé prostitútky“. „Keďže neexistujú silné inštitúcie, ktoré by ich (novinárov, pozn. redakcie) mohli chrániť, novinári na Slovensku sú čoraz viac vystavení všetkým druhom obťažovania, zastrašovania a zneužívania,“ informuje RSF (Reportéri bez hraníc).

V celkovom rebríčku nájdeme dovedna 180 krajín. Na prvom mieste v slobode tlače sa umiestnilo Nórsko, na chvoste naopak dlhodobo sedí Severná Kórea.

Organizácia si všimla aj vlastnícke pomery na slovenskom mediálnom poli. Upozorňuje, že zatiaľ čo v ostatných rokoch vlastnili slovenské médiá popredné mediálne spoločnosti, dnes sa situácia radikálne mení a čoraz viac médií končí v rukách oligarchov. Tí majú podľa RSF „hlavné obchodné záujmy mimo žurnalistiky.“

Stranou neostala ani situácia v RTVS, kde bol zrušený jediný investigatívny program Reportéri. „Rozhlas a televízia Slovenska, ktorý sa v posledných rokoch stal symbolom žurnalistickej integrity, je teraz tiež v ohrození,“ dodávajú Reportéri bez hraníc.

Ako sme už spomínali, Slovensko sa s poklesom o desať pozícií prepadlo na 27. priečku. Pozrime sa na našich susedov. Česko zaznamenalo pokles o 11 miest a je na 34. priečke. Rakúsko sa nepohlo a obsadilo 11. priečku, Poľsko sa prepadlo o 4 priečky (58. pozícia), prepadlo sa aj Maďarsko (-2. priečky, 73. miesto). Ukrajina sa posunula o jednu priečku vyššie, no aj tak jej patrí hrozivé 101. miesto v rebríčku slobody tlače vo svete.

Rebríček TOP 50 krajín:

Poradie Krajina
1. Nórsko
2. Švédsko
3. Holandsko
4. Fínsko
5. Švajčiarsko
6. Jamajka
7. Belgicko
8. Nový Zéland
9. Dánsko
10. Kostarika
11. Rakúsko
12. Estónsko
13. Island
14. Portugalsko
15. Nemecko
16. Írsko
17. Luxembursko
18. Kanada
19. Austrália
20. Uruguaj
21. Surinam
22. Samoa
23. Ghana
24. Lotyšsko
25. Cyprus
26. Namíbia
27. Slovensko
28. Južná Afrika
29. Kapverdy
30. Lichtenštajnsko
31. Španielsko
32. Slovinsko
33. Francúzsko
34. Česko
35. Org. východokaribských štátov
36. Litva
37. Andora
38. Čile
39. Trinidad a Tobago
40. Spojené kráľovstvo
41. Burkina
42. Taiwan
43. Južná Kórea
44. Rumunsko
45. Spojené štáty
46. Taliansko
47. Belize
48. Botswana
49. Komory
50. Senegal

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM