Webnoviny - Svet

VŠ SV. ALŽBETY: Vyjadrenia Mikolaja sú predčasné

WEBNOVINY.SK

Vladimír Krčméry Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Slová ministra školstva Jána Mikolaja o zaradení Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave medzi odborné vysoké školy považuje škola za predčasné. „V súčasnosti je vyjadrenie pána ministra prinajmenej predčasné, pretože vysokú školu budú zaraďovať rok po skončení komplexnej akreditácie a u nás sa ešte komplexná akreditácia neskončila,“ uviedol bývalý rektor Vladimír Krčméry. (Akademický senát zvolil po Krčméryho abdikácii za rektora Mariána Karvaja, prezident ho však stále nevymenoval, pozn. SITA.) Predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera povedal, že oficiálne informácie ku komplexnej akreditácii vysokej školy sv. Alžbety povie minister v piatok na tlačovej konferencii. Po tom, čo komisia uzavrie akreditáciu školy, bude mať jej vedenie rok na zlepšenie svojho hodnotenia.

Mikolaj dnes na tlačovej konferencii povedal, že bude sv. Alžbeta odbornou vysokou školou. „Z toho vyplýva, že táto vysoká škola na základe tej kvality, ktorú má, by nemala vychovávať magistrov, doktorandov a ani habilitačné konania na profesorov by nemala robiť,“ uviedol Mikolaj. Rezort tvrdí, že plánuje sv. Alžbetu zaradiť v komplexnej akreditácii do najnižšej z troch kategórií na základe nezávislého hodnotenia Akreditačnej komisie.

Rektor Vladimír Krčméry sa v decembri 2009 na protest vzdal funkcie. Nepáčilo sa mu, že minister medializuje výsledky kontroly v škole, aj keď sa ešte previerka neskončila. Tvrdil, že sa informácie o osude školy dozvedel ako posledný a z médií. Za rozpormi je komplexná akreditácia školy. Bývalá Akreditačná komisia pod vedením Pavla Návrata odporúčala, aby bola sv. Alžbeta prvou súkromnou univerzitou, teda v najvyššej z troch kategórií vysokých škôl. Súčasná komisia Ľubora Fišeru sa s týmto záverom nestotožnila. Mikolaj avizoval jej zaradenie medzi odborné vysoké školy, čo je najnižšia kategória v hodnotení, a do školy poslal niekoľko kontrol. Kontroly nariadil pre pochybnosti, či škola predložila Akreditačnej komisii pravdivé informácie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM