Hokej

Všetkých 22 hokejistov sa stretlo na zraze: Šatan verí v úspešný turnaj, VIDEO

Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan a tréner Craig Ramsay privítali na utorňajšom zraze všetkých 22 nominovaných hráčov.

Zdroj: Dnes24.sk

Pred nadchádzajúcim domácim turnajom Kaufland Cup museli v piatok oproti pôvodnej nominácii urobiť tri zmeny.

Zranenia vyradili z účasti obrancov Adama Drgoňa (HKM Zvolen) a Mária Grmana (Slovan Bratislava) a útočníka Ladislava Nagya (HC Košice). Drgoňa vyradilo zranenie aj pred decembrovým Švajčiarskym pohárom. Nahradili ich Patrik Koch (HC Košice), Martin Štajnoch (Red Bull Salzburg) a útočník Dávid Bondra (HK Poprad). „V minulosti sme mali problémy so zraneniami. Minulý týždeň sme museli spraviť tri zmeny, ale sme radi, že teraz nám cez víkend nikto nevolal, že nemôže. Je to super, všetci sa cítia dobre a tešia sa na to, že sú tu,“ povedal Ramsay.

„Zmeny boli päť dní dozadu, nie ako naposledy, keď sa nám v nedeľu z ničoho nič ozvali piati hráči, že nemôžu a museli sme ich meniť. Teraz to išlo v pohode, všetci prišli radi, majú chuť pracovať a dúfam, že sa im turnaj vydarí,“ uviedol Šatan.

Slovákov po prvom utorňajšom tréningu na zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave čaká ešte jeden v stredu, už vo štvrtok o 18.00 h otvoria turnaj stretnutím proti Bielorusku. V sobotu si zmerajú sily s olympijským tímom Ruska (16.00 h). Ich súperi sa stretnú vo vzájomnom súboji v piatok o 18.00 h.

„Niekedy je trochu stresujúce hrať doma. Chceme predviesť dobré výkony, spraviť dobrú šou. Dnešný tréning začal pomalšie, ale chalani potom odviedli dobrú prácu, najmä prihrávky boli oveľa lepšie, mali sme aj dobrú rýchlosť. Na tom chceme stavať aj v zápasoch, pre nás sú najdôležitejšie prihrávky. Ak chcete dať góly, musíte ich zvládnuť. Musíte to brať naozaj seriózne, nič iné nefunguje. Už predtým som hovoril, že chceme hrať rýchlo a teraz to chceme ešte zrýchliť,“ pokračoval hlavný tréner.

Realizačný tím reprezentácie opäť posilnilo nové meno. Šéf slovenskej striedačky Craig Ramsay mal v Nemecku okrem stáleho asistenta Róberta Petrovického k dispozícii Jána Pardavého z Trenčína. Vo Švajčiarsku dostal možnosť pričuchnúť k atmosfére a sledovať prácu kanadského odborníka Ivan Droppa. V Bratislave sa vedľa dvojice Ramsay – Petrovický postavil na striedačku Andrej Podkonický zo Zvolena. „Som rád, že sa môžem niečo naučiť, Craig je veľký odborník. Samozrejme by som bol rád na striedačke aj na MS v Košiciach, ale adeptov je viac. Veď kto by na takomto fóre nechcel byť súčasťou reprezentácie?,“ uviedol Podkonický.

V 22-člennom kádri figuruje jedenásť hráčov z najvyššej domácej súťaže, štyria prišli z KHL, z nich traja zo Slovana, česká extraliga dodala päť hokejistov a Fehérváry pôsobí vo švédskom HV 71 a Martin Štajnoch v EC Red Bull Salzburg. Najskúsenejší hráč v kádri je Sersen so 112 štartmi, v ktorých strelil deväť gólov, najlepší strelec zo súčasného kádra je Libor Hudáček z Bílí Tygři Liberec s bilanciou 92 duelov a 20 gólov.

Slovanu sa v prebiehajúcom ročníku vôbec nedarí, no Ramsay je presvedčený, že jeho hráči si zaslúžia byť v národnom tíme. „Hrajú na vysokej úrovni vo veľmi dobrej lige, takže očakávam, že nebudú mať žiaden problém s korčuľovaním. Ale nemôžeme sa spoliehať na to, že hráči z KHL budú vždy najlepší. Tak to nie je, každý musí hrať naplno a snažiť sa zaujať. Spraviť akciu, dať gól, zblokovať strelu. A ak odvedú dobrú prácu, odmeníme ich.“

Jediný nováčik v tíme je Adam Liška, ktorý si pozvánku vypýtal stabilnými výkonmi v Kontinentálnej hokejovej lige v drese Slovana Bratislava. Okrem neho si realizačný tím stiahol z juniorského výberu, ktorý sa predstavil v Kanade, aj Martina Fehérváryho. „Napriek tomu, že sú mladí, majú také isté šance prebojovať sa na MS ako ostatní. Možno majú menej skúseností, ale verím, že tam prinesú nasadenie a iné prvky, ktoré mužstvo potrebuje. Nie sú tam náhodne. Na juniorských MS ukázali, že hrajú už mužský hokej a vedeli sa presadiť. Je zmysluplné im dať šancu a uvidíme, čo s ňou urobia,“ uviedol Šatan.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Po prvý raz v sezóne dostal príležitosť v národnom tíme brankár Branislav Konrád. Na Kaufland Cupe sa vystrieda v bránke s Andrejom Košarišťanom. „Tešil som sa na zmenu prostredia i zmenu klímy. Verím, že sa nám bude dariť. Prišiel som sem a budem sa snažiť chytať najlepšie, ako viem. Na MS ešte momentálne vôbec nemyslím, sústredím sa na to, čo ma čaká najbližšie.“

Michal Chovan sa predstaví na druhom reprezentačnom turnaji v prebiehajúcej sezóne. Na Švajčiarskom pohári odohral dva zápasy a zaznamenal jednu asistenciu. „Teším sa na domáci turnaj, každý z nás chce ukázať maximum a posnažíme sa uhrať čo najlepšie výsledky. Chceli by sme doma vyhrať,“ povedal.

Šatan je stále v kontakte so zámorskými hráčmi, no zatiaľ sa s nimi nerozprával záväzne, keďže do MS zostáva ešte veľa času. „Bolo by to zbytočné, keďže nikto nevie, ako dlho bude hrať play off a či bude o mesiac či dva, keď mu budeme volať, zdravý. Verím, že tým, že máme MS na Slovensku, chuť prísť bude dvojnásobná,“ dodal GM.

Nominácia SR na tréningový kemp v Bratislave (5.-6. februára) a Kaufland Cup 2019 (7.-9. februára) v Bratislave:

Brankári: Andrej KOŠARIŠŤAN (HC Nové Zámky, štarty v reprezentáci­i/góly: 2/0), Branislav KONRÁD (HC Olomouc, ČR, 20/0)

Obrancovia: Michal ČAJKOVSKÝ (Dinamo Moskva, Rus./KHL, 46/5), Peter ČEREŠŇÁK (HC Škoda Plzeň, ČR, 71/8), , Martin FEHÉRVÁRY (HV 71, Švéd., 16/1), Martin CHOVAN (HC 07 Detva, 5/1), Martin ŠTAJNOCH (EC Red Bull Salzburg, Rak., 20/0), Mislav ROSANDIČ (Mountfield HK, ČR, 9/0), Michal SERSEN (Slovan Bratislava, KHL, 112/9), Patrik KOCH (HC Košice, 2/0)

Útočníci: Samuel BUČEK (HK Nitra, 2/1), Libor HUDÁČEK (Bílí Tygři Liberec, ČR, 92/20), Michal CHOVAN (HKM Zvolen, 6/1), Milan KYTNÁR (HKM Zvolen, 11/0), Patrik LAMPER (Slovan Bratislava, KHL, 10/2), Róbert LANTOŠI (HK Nitra, 5/0), Adam LIŠKA (Slovan Bratislava, KHL, 0/0), Matej PAULOVIČ (Mountfield HK, ČR) 16/2, Radovan PULIŠ (HC 07 Detva, 8/2), Matúš SUKEĽ (Slovan Bratislava, KHL, 12/0), Rastislav ŠPIRKO (HKM Zvolen, 40/4), Dávid BONDRA (HK Poprad, 19/4)

Program turnaja:

  • štvrtok 7. februára o 18.00 h SLOVENSKO – Bielorusko
  • piatok 8. februára o 18.00 h Rusko – Bielorusko
  • sobota 9. februára o 16.00 h SLOVENSKO – Olympijský tím Rusko
Všetkých 22 hokejových reprezentantov sa stretlo na zraze
24
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM