Prokop Slováček Správy Rôzne

Vši môže dostať aj vaše dieťa. Ako účinne bojovať proti parazitom?

Riziko prenosu vší je počas jesene a zimy vyššie. Najmä v detských kolektívoch netreba prehliadať príznaky výskytu parazitov, upozorňujú odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Vši môže dostať aj vaše dieťa. Ako účinne bojovať proti parazitom?
Zdroj: internet

„Dieťa sa často škriabe, vo vlasoch mu možno vidieť i hnidy či samotné vši,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva. Upozorňuje, že napadnuté môžu byť aj čisté deti dodržiavajúce osobnú hygienu. Tieto parazity sa prenášajú kontaktom.

Ich výskyt v kolektíve sa dá eliminovať použitím dezinfekčných vlasových prípravkov na to určených – šampónov, sprejov či kondicionérov. Všetky osoby, ktorých sa to týka, to však musia podľa Mikasa urobiť v rovnakom období, len vtedy sa môže zamedziť ďalšiemu prenosu.

Ďalšie potrebné opatrenia

Nutné je urobiť i iné opatrenia. Napríklad vyprať pri vysokých teplotách osobnú a posteľnú bielizeň a tiež ju dôkladne vysušiť a vyžehliť. Čiapky, šatky, šály a iný odev treba vyprať minimálne v dvoch cykloch pri odporúčaných teplotách, dôkladne vysušiť na slnku či postriekať prípravkom na lezúci hmyz.

Matrace, žinenky používané v škole ním možno postriekať tiež. Treba ich tiež vyvetrať a minimálne tri až štyri dni nepoužívať. Predmety prichádzajúce do priameho styku s vlasmi ako hrebene a kefy, odporúčajú hygienici ošetriť vhodným prípravkom proti lezúcemu hmyzu. Prípadne ich namočiť do roztoku s obsahom chlóru.

Prečítajte si aj: Chrípka miluje aj podávanie rúk a jednorazové vreckovky. Vlani choroba zabíjala

Vši môže dostať aj čisté dieťa. Ak sa objavia príznaky, musíte okamžite konať
3
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM