Krimi Rôzne Technológie

Všimli ste si pri ceste takéto zariadenie? Polícia skúša nový radar

Ak ste v týchto dňoch cestovali do Bratislavy v smere zo Šamorína, možno vašej pozornosti neunikla veľká kovová "skriňa" pri ceste. Ide o radar, ktorý je odolný proti poškodeniu.

Ilustračný obrázok k článku Všimli ste si pri ceste takéto zariadenie? Polícia skúša nový radar
Zdroj: Waze Slovensko

Možno aj vy ste si počas jazdy autom všimli zariadenie Alice, ktoré momentálne testuje polícia v okolí Bratislavy. Ide o samostatný „obrnený radar,“ ktorý dokáže prežiť aj vyčíňanie vandalov či počasia. Táto „skrinka,“ ktorá pripomína obrnené vozidlo, váži úctyhodných 1 250 kg. Presúva sa za autom ako prívesný vozík. Keď dorazí na určené miesto, podvozok sa zasunie.

Pokutu zatiaľ nečakajte

Polícia v týchto dňoch testuje zariadenie na rôznych miestach v Bratislave a okolí. Radar, ktorý už dávnejšie používajú napríklad aj vo Francúzsku, dokáže všetko to, čo ostatné radary – meria rýchlosť, odosiela fotografie vozidiel a ich registračných značiek. Vie vyhodnotiť aj neoprávnenú jazdu v prúdoch pre verejnú dopravu. Batérie moderného radaru vydržia až päť dní.

Keďže je radar v našich končinách iba v testovacej prevádzke, návrhy na pokuty v týchto dňoch neposiela. Podľa informácií polície pre dennník SME je spomínané zariadenie inštalované s cieľom zisťovania hustoty premávky. Postupne ho polícia premiestňujeme podľa analýzy nehodových miest a úsekov v Bratislave a okolí.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM