Správy Regióny Zo Slovenska

Vtáčatám sa v Bratislave darí: Z búdok vyletelo túto sezónu 204 mláďat

Lokalita Sysľovské polia predstavuje unikátne miesto na Slovensku, nakoľko je jedinou hniezdnou lokalitou pre dva druhy vtáctva u nás – dropa veľkého a sokola červenonohého.

Ilustračný obrázok k článku Vtáčatám sa v Bratislave darí: Z búdok vyletelo túto sezónu 204 mláďat
5
Galéria

Projekt vtáčích búdok v chránenom vtáčom území Sysľovské polia úspešne pokračuje. Túto sezónu z 50-tich vtáčích búdok, ktoré hlavné mesto poskytlo organizácii Ochrana dravcov na Slovensku, vyletelo až 204 mláďat. Pre porovnanie, minulú sezónu to bolo 33 mláďat.

Štyri druhy vtákov

Hlavné mesto poskytlo 50 ks vtáčích búdok občianskemu združeniu Ochrana dravcov na Slovensku v rámci projektu osádzania vtáčích búdok na území Bratislavy. Búdky sú inštalované v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia.

Táto lokalita predstavuje unikátne miesto na Slovensku, nakoľko je jedinou hniezdnou lokalitou pre dva druhy vtáctva u nás – dropa veľkého (Otis tarda) a sokola červenonohého (Falco vespertinus). Práve za účelom zlepšenia hniezdnych podmienok pre sokola červenonohého nainštalovali členovia organizácie Ochrana dravcov na Slovensku na jar 2018 v tejto lokalite 50 búdok.

Búdky boli kontrolované približne v desaťdňových intervaloch od polovice mája do konca júla. Túto sezónu v nich zahniezdili štyri druhy vtákov: myšiarka ušatá (Asio otus), holub hrivnák (Columba palumbus), sokol myšiar (Falco tinnunculus) a sokol červenonohý (F. vespertinus).

204 mláďat

Spolu z búdok vyletelo 204 mláďat, z toho 3 mláďatá myšiarky ušatej, 2 mláďatá holuba hrivnáka, 195 mláďat sokola myšiara a 4 mláďatá sokola červenonohého.

Pre porovnanie v minulom roku v búdkach zahniezdili dva druhy vtákov: sokol myšiar (Falco tinnunculus) a sokol červenonohý (F. vespertinus). Spolu z búdok vyletelo 33 mláďat, z toho 17 mláďat sokola myšiara a 16 mláďat sokola červenonohého.

Podľa Správy z monitoringu vtáčích búdok, ktorú hlavnému mestu predložila organizácia Ochrana dravcov na Slovensku, mala na výraznú obsadenosť búdok, následnú produktivitu a aj vysokú hniezdnu úspešnosť vplyv najmä tohtoročná vysoká početnosť hraboša poľného, ktorým sa dravé vtáky živia. Tento fakt sa prejavil aj na dlhšej hniezdnej sezóne a na jej skorom nástupe.

Vtáčie búdky
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM