Správy

Vtáctvo potešia orechy, loj a semená: Do kŕmidiel nedávajte zvyšky z kuchyne!

Slovenskí ornitológovia budú prvý februárový víkend počítať vtáctvo pri kŕmidlách. Podľa ornitológa Michala Nogu z organizácie Saola - ochrana prírody, je ich cieľom získať údaje o počte a druhoch, ktoré kŕmidlá navštevujú, a zároveň kŕmenie vtáctva propagovať.

Ilustračný obrázok k článku Vtáctvo potešia orechy, loj a semená: Do kŕmidiel nedávajte zvyšky z kuchyne!
14
Galéria
Zdroj: TASR

„Počas jednej hodiny zisťujeme maximálny počet exemplárov rovnakého druhu. Táto akcia pravidelne prebieha v Nemecku. Tento rok sa pridala i Česká republika, kde sa na nej zúčastnilo viac ako 11 000 ľudí, ktorí sčítali vyše 320 000 vtákov,“ priblížil Noga.

V tejto súvislosti pripomína niekoľko zásad, ktoré sú pri kŕmení vtákov dôležité. „Najvhodnejším krmivom sú semená slnečnice a dnes už nie je problém zakúpiť celý rad rôznych zmesí určených práve na zimné prikrmovanie vtáctva. Drozdy sa potešia jablkám, vítaným zdrojom energie sú orechy či loj,“ radí.

Nevhodné sú, naopak, zvyšky z kuchyne.

„Makovník či slaninu vtáky síce skonzumujú, ale spôsobí im vážne zdravotné komplikácie, nevhodné sú tiež chlieb a pečivo,“ pripomína ornitológ. Starostlivosť o kŕmidlo je podľa jeho slov nenáročná – v prípade väčšieho znečistenia ho stačí jednoducho umyť. Aj keď ideálny čas na umiestnenie kŕmidla je v polovici novembra, podľa Nogu sa operenci novému kŕmidlu potešia aj koncom januára.

Foto: ilustračné

Vo videu nájdete dôležité rady ako prikrmovať vtáctvo počas zimných mesiacov!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM