Webnoviny - Svet

Výberovka Petra Nagya obsahuje aj zakázanú fotografiu

WEBNOVINY.SK

Foto: Archív Petra NagyaBRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Hudobník a spevák Peter Nagy, ktorý patril k najobľúbenejším predstaviteľom popovej hudby za bývalého režimu, sa rozhodol skompletizovať svoje najväčšie hity a srdcovky. Dvojalbum s názvom More piesní, ktorý je už dostupný na slovenskom aj českom trhu, však nemá byť podľa muzikantových slov rekapituláciou. "Je to darček pre fanúšikov. Vydať výberovku mi poradilo vydavateľstvo, pretože nikdy takýto veľký výber mojich hitov nevyšiel. Nie je dobré vydávať každý rok úplne nový album a môj radový Labute a Havrany vyšiel pred dvoma rokmi,“ vysvetlil v rozhovore pre agentúru SITA Nagy, ktorý má na konte viac ako dve desiatky nahrávok.

"Bolo nám vysvetlené, že kapela, v ktorej spieva Zlatý slávik, musí reprezentovať socialistickú kultúru.Peter Nagy, spevák

Foto: Alana PajerFotografie použité v booklete sú diela hudobníkových manažérov, prípadne pochádzajú priamo z archívu Nagya, mapujú pritom jeho výlety po Kanade, Kube, Austrálii a Amerike. Muzikant sa k záberom rozhodol pridať aj srdcovú fotografiu z roku 1985, za ktorú ho spolu s kapelou zatkli. "Pri fotení nás zatkli socialistickí policajti, pretože vzadu je stena, na ktorej boli nejaké nasprejované nápisy a oni potrebovali vedieť, čo je na tých nápisoch,“ uviedol Nagy. "Bolo nám vysvetlené, že kapela, v ktorej spieva Zlatý slávik, musí reprezentovať socialistickú kultúru,“ dodal. Napriek tomu, že strážcovia zákona zhabali autorovi fotografií Alanovi Pajerovi negatívy, jeden si stihol ukryť vo vrecku, a práve na ňom bola uverejnená fotografia. "Alan s ňou potom dokonca vyhral druhé miesto na medzinárodnej fotografickej súťaži v Budapešti,“ uzavrel. Dvojalbum obsahuje celkovo 38 známych skladieb, z toho posledná s názvom Slaďáky je mix hitov venovaný nežnejšiemu pohlaviu. "Slaďáky sú aj mojou slabosťou,“ prezradil s úsmevom 52-ročný Prešovčan žijúci striedavo v Čechách a na Slovensku. Okrem iného sú na albume hity ako Aj tak sme stále frajeri, Korálky od Natálky, Krásny zadok, S nohami na stole alebo Sme svoji, nechýbajú duety, ktoré Nagy naspieval S Jožom Rážom (Psi sa bránia útokom), Jankom Ledeckým (Někdy je smích, někdy pláč) či Mirom Žbirkom (Posledný krát).

Foto: Archív Petra NagyaPráve spolupráca na spoločných piesňach utkvela muzikantovi v pamäti najviac. "Napríklad pieseň Len pomaly, duet so Zuzanou Smatanovou, hovorí o slobode. Myslím si, že žijeme strašne rýchlo, až tak rýchlo, že tú slobodu, po ktorej túžime, sme predbehli,“ uviedol muzikant, ktorý na výberovku zaradil aj spoločnú skladbu s Petrom Mukom Nelietajú. "Bolo to také zvláštne spomínanie, teraz to bol rok, čo môj kamarát Petr Muk zomrel. Spomenul som si na nahrávanie tejto piesne v noci v štúdiu Petra Jandu. Petr bol stále nespokojný so svojím spevom a stále po sebe tú pieseň opravoval, a to až do chvíle, keď nezachrípol. Ja som mu povedal, že konečne nemá ten svoj hrdinský tenor. Zo štúdia odišiel trochu rozčarovaný,“ zaspomínal si Nagy. "Na druhý deň mi volal, že sa mu to páči,“ dodal.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM