Aktualizované Svet Zo zahraničia

Výbuch metánu v bani na Morave: Zahynulo 13 baníkov, VIDEO

Výbuch metánu v čiernouhoľnej Bani ČSM v obci Stonava v Moravskosliezskom kraji si vyžiadal životy už 13 baníkov - 11 poľských a dvoch českých.

Zdroj: YouTube.com

Približne desať baníkov je zranených. V piatok to uviedol hovorca ťažobnej spoločnosti OKD so sídlom v Karvinej Ivo Čelechovský, ktorého citoval portál Tn.cz českej televízie Nova.

V bani došlo vo štvrtok tesne po 17.15 h SEČ k vzplanutiu a výbuchu metánu. Na miesto smerujú český premiér Andrej Babiš aj jeho poľský kolega Mateusz Morawiecki.

Čelechovský dodal, že všetky práce pod zemou boli zastavené, pracovné čaty čo najrýchlejšie vychádzajú z podzemia na povrch. Na mieste zasahuje veľké množstvo banských záchranárov, ktorí prehľadávajú priestory pod zemou.

Podľa Čelechovského zapálenie a výbuch metánu spôsobili devastáciu niektorých banských pracovísk.

Záchranná služba zatiaľ ošetrila troch zranených – jeden bol podľa servera Tn.cz otrasený po výbuchu, dvaja utrpeli popáleniny, jeden z nich vo väčšom rozsahu. Vrtuľník ich transportoval do nemocnice na popáleninové centrum.

Banské nešťastie sa stalo v severnej lokalite bane 880 metrov pod zemou. Na miesto dorazil tiež autobus s poľskými záchranármi, ktorí českým kolegom ponúkli pomoc pri pátraní po nezvestných.

K nešťastiu sa vyjadrili i poprední predstavitelia českej politiky. Premiér Babiš ho na Twitteri označil za „obrovskú tragédiu“ a vyjadril najhlbšiu sústrasť pozostalým. „Som v spojení so záchranármi, robia maximum. Sme pripravení okamžite pomôcť, pomoc ponúkol aj poľský premiér. V tejto chvíli neostáva nič iné len veriť a modliť sa, aby nebolo obetí viac,“ napísal Babiš.

Sústrasť všetkým pozostalým a veľké uznanie záchranným zložkám vyjadrili na sociálnych sieťach aj ďalší politici, okrem iných minister vnútra Jan Hamáček a ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová, uviedol portál Tn.cz.

Baňa ČSM, pôvodne baňa Československého zväzu mládeže, funguje od decembra 1968. V roku 1990 bola vyčlenená z koncernu OKD a po privatizácii sa stala súčasťou firmy Českomoravské bane. V roku 2005 sa ako jediná aktívna baňa tejto firmy znovu stala súčasťou OKD.

Majiteľom spoločnosti OKD je prostredníctvom podniku Prisko štát. OKD tento rok vyťaží okolo päť miliónov ton uhlia. V súčasnosti sa ťaží v dvoch baniach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM