Aktualizované Regióny

Východom sa prehnali EXTRÉMNE búrky: Padali krúpy veľké ako tenisové loptičky, VIDEO

Vyvrátené stromy, zničené autá a obrovské krúpy. Búrky, ktoré sa prehnali východným Slovenskom, narobili veľké problémy.

Ilustračný obrázok k článku Východom sa prehnali EXTRÉMNE búrky: Padali krúpy veľké ako tenisové loptičky, VIDEO
10
Galéria

Silný vietor a krúpy v Závadke v okrese Michalovce poškodili v stredu popoludní podľa prvotných odhadov takmer tretinu domov. Pre TASR to uviedla starostka obce Jana Dziaková s tým, že v obci padali krúpy veľké takmer ako tenisové loptičky.

„Zničené sú hlavne staršie domčeky, ktoré mali eternitovú krytinu. Strechy, výplne na oknách, autá, ktoré neboli v garáži, stromy,“ povedala.

Podľa nej sú vzniknuté škody veľké. „Bolo to krátke, ale intenzívne. Ono to vyzeralo ako keby prišlo tornádo s veľkými krúpami,“ dodala.

Mesto bolo nepriechodné

Búrka so silným nárazovým vetrom spôsobila v stredu popoludní škody aj v Strážskom v okrese Michalovce. Ako pre TASR povedal primátor Patrik Magdoško, mesto bolo v dôsledku výčinov počasia dočasne nepriechodné.

Vietor lámal stromy, vyvracal stĺpy elektrického vedenia či strhával strechy.

„Prívalový dážď, no najmä silný nárazový vietor nám z gaštanovej aleje narobil gaštanové triesky,“ uviedol.

V meste je aktuálne množstvo hasičskej techniky, ktorá pomáha s odstraňovaním škôd. Hasiči tiež podľa jeho slov vyslobodzovali ženu po tom, ako strom spadol do takej časti domu, že sa z neho nevedela dostať. „Ale zranenie, chvalabohu, neevidujeme žiadne,“ dodal.

Podľa primátora spôsobil škody najmä nárazový vietor. „Oprel sa, na sekundu ustal a potom opäť. Žijem tu 46 rokov a takéto niečo som ešte nezažil. Pýtal som sa aj starších občanov a na takúto búrku si nepamätajú,“ doplnil s tým, že krúpy mesto obišli.

Jeden z obyvateľov Strážskeho pre TASR povedal, že vietor mu na záhrade atypicky zničil strom. „Orech nezlomilo na polovicu, ale akoby ho dookola orezalo – osekalo,“ priblížil.

Hasiči v akcii

Množstvo výjazdov v súvislosti s výčinmi počasia evidujú aktuálne hasiči v okresoch Michalovce a Sobrance. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová.

„Výjazdy sa týkajú spadnutých stromov, strhnutých striech, zatopených priestorov a podobne,“ uviedla s tým, že strhnutú strechu rodinného domu evidujú napríklad v Závadke v okrese Michalovce, v obci Záhor v okrese Sobrance, ale aj v Strážskom.

Mimoriadna situácia

Okresný úrad Sobrance vyhlásil v stredu večer mimoriadnu situáciu. Dôvodom sú škody vo viacerých obciach, ktoré spôsobila silná búrka. Pre TASR to uviedol prednosta úradu Marián Škirda.

„Momentálne zasadá krízový štáb. Snažíme sa pomôcť postihnutým obciam, ktorými sa prehnala búrka spojená s veternou smršťou a krupobitím,“ povedal s tým, že výčiny počasia poškodili hlavne strechy domov, fasády, okná či autá.

Medzi obcami, kde evidujú väčšie škody, sú podľa jeho slov napríklad Veľké Revištia, Blatné Remety, Blatné Revištia, Bunkovce, Svätuš, Záhor, Tašuľa či Blatná Polianka. „Zatiaľ vieme o tých obciach, ktoré nám dali vedieť. Situácia nie je dobrá. Sťažuje to aj počasie, keďže opäť začalo pršať,“ dodal.

Ako pre TASR uviedla starostka obce Veľké Revištia Zuzana Boháčiková, evidujú okolo 20 striech, ktoré je rýchlo potrebné prekryť. „Riešime, čo sa dá. Povolali sme aj hasičov z iných obcí. Padali tu krúpy veľké asi ako golfové loptičky. Niektorí ľudia majú aj porozbíjané okná,“ dodala. Priamo v Sobranciach podľa primátora Jána Sklára zatiaľ veľké škody nezaznamenali.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Na východe Slovenska udreli silné búrky
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM