Aktualizované Barbara Dallosová Regióny

Vyčíňanie vetra na žiarskom námestí OBRAZOM: Mohlo nás to zabiť, hovorí jeden zo stánkarov

Silný vietor trápi naše mesto už druhý deň. Zatiaľ čo včera si stačilo držať klobúky, dnes to neustáli ani strechy na predajných stánkoch žiarskych vianočných trhov. Strechy odtrhlo z dvoch stánkov, v jednom z nich boli v tej chvíli ľudia...

Ilustračný obrázok k článku Vyčíňanie vetra na žiarskom námestí OBRAZOM: Mohlo nás to zabiť, hovorí jeden zo stánkarov
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Vianočné trhy na žiarskom námestí fungujú už od pondelka 15. decembra. Medzi stánkami je každý večer rušno a pochvaľujú si Žiarčania aj predajcovia.

Ráno aké nečakali

Aj dnes ráno sa začali okienka stánkov pomaly otvárať a stánkari sa pripravovali na ďalší deň. Hrozivý vietor ale spôsobil niečo, čo nikto nečakal. Strhol strechy z dvoch drevených stánkov. Obe strechy odfúklo smerom k stromčeku uprostred námestia. Bolo vraj len obrovským šťastím, že tadiaľ práve nikto nešiel.

V jednom z poškodených stánkov v čase udalosti ešte nikto nebol, v druhom už pracovali dvaja stánkari predávajúci umelecké výrobky. ,,Práve sme boli vnútri, stačilo málo a mohlo nás to zabiť,„ hovorí mladý predajca, len pár minút po vyčíňaní vetra. ,,Pozrite sa ako je ten stánok spravený, veď to nie je ani primontované, len položené drevo na dreve,“ ukazuje na spoj steny a podlahy predajného stánku.

Pri pohľade na zničené stánky a drevené tabule povaľujúce sa po zemi sa začínajú obávať aj niektorí ďalší predajcovia. ,,Neviem či to dnes nezabalím, v takomto vetre asi aj tak veľa ľudí nepríde," konštatuje predajca nápojov Július (44).

Vietor môže potrápiť aj v ďalších dňoch

Pred vetrom, ktorý dnes udrel v centre mesta varujú aj meteorológovia na stránke SHMÚ. Výstraha prvého stupňa pre náš okrtes, pred vetrom na hrebeňoch hôr, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 60 – 90 km/h by podľa nich mala trvať do pondelka do 23:00 hod. Výstraha ďalej platí až do utorka 23:00, rýchlosť vetra ale môže dosiahnuť až 70 – 90 km/h.

,,Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," píšu na svojej stránke meteorológovia.

Takéto škody spôsobil vietor na žiarskych vianočných trhoch
7
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM