Webnoviny - Svet

Výdavky rozpočtu by mali poklesnúť o 1,45 mld. eur

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 17. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvá a ďalšie orgány štátnej správy by si mali v budúcom roku rozdeliť na výdavkoch spolu 14,830 mld. eur. Vyplýva to z návrhu výdavkových limitov na rok 2011, ktoré Ministerstvo financií SR pripravilo pre jednotlivé rozpočtové kapitoly v súvislosti s prípravou návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2011 – 2013. Takéto rozdelenie výdavkov by pritom znamenalo oproti tohtoročnému parlamentom schválenému rozpočtu pokles celkových výdavkov štátu o 1,447 mld. eur. Zverejnené limity výdavkov pritom zahŕňajú všetky výdavky vrátane zdrojov Európskej únie a spolufinancovania.

Výdavky kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR by sa mali v budúcom roku znížiť medziročne o 14 % na 1,23 mld. eur. Samotná kapitola Ministerstva financií SR by mala v budúcom roku disponovať výdavkami vo výške 441,7 mil. eur, čo predstavuje pokles o 10,3 %. Výdavky kapitoly rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny by mali medziročne vzrásť o 3,9 % na 2,04 mld. eur. Výdavky kapitoly všeobecná pokladničná správa by mali v budúcom roku predstavovať 3,713 mld. eur, čo je zhruba rovnaká úroveň ako v tomto roku. Úrad pre verejné obstarávanie by mal mať k dispozícii v roku 2011 na výdavky sumu 2,68 mil. eur, čo je v porovnaní s týmto rokom o 9,3 % menej.

Minister financií Ivan Mikloš už avizoval plánované tempo konsolidácie verejných financií v budúcom roku na úrovni 2,5 % hrubého domáceho produktu, čo zodpovedá sume asi 1,7 mld. eur. Podľa ministrových slov by pritom mali predstavovať zvýšené príjmy v ideálnom prípade tretinu z plánovaného ozdravenia verejných financií a zvyšné dve tretiny by mali predstavovať úspory vo verejnom sektore. „Každopádne sa budeme snažiť, aby väčšina konsolidačného úsilia, ozdravného úsilia, bola na strane výdavkov,“ doplnil v rozhovore pre agentúru SITA Mikloš.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM