Aktualizované Zo Slovenska

Vydesení Slováci: Zatriasla sa pod nami zem, na Slovensku sme mali ZEMETRASENIE!

Ľudia v skupinách na sociálnych sieťach píšu o trasení obrazov, žalúzií, ale aj pocite točenia hlavy.

Ilustračný obrázok k článku Vydesení Slováci: Zatriasla sa pod nami zem, na Slovensku sme mali ZEMETRASENIE!
Zdroj: Dnes24.sk

Slovákov krátko po 12. hodine prekvapili jemné záchvevy zeme. V Bratislave bolo cítiť zemetrasenie, ktoré uviedlo do pohybu ozdoby na vianočných stromčekoch. Otrasy hlásia obyvatelia viacerých mestských častí ako Dúbravka, Karlova Ves, Ružinov, Rača či Petržalka.

Silné otrasy

Zemetrasenie malo podľa doterajších informácií od seizmológov trvať približne 20 sekúnd. Otrasy bolo cítiť aj v niektorých slovenských mestách, v Trnave, Šamoríne aj Nitre. Potvrdil Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi.

Csicsay uviedol, že zatiaľ evidujú 50 hlásení o zemetrasení z Bratislavy, Nitry, Trnavy, Trenčína, Serede, Topoľčian, Veľkého Krtíša, Komárna, Nových Zámkov a Šamorína. „Hlásenia sú z vyšších poschodí,“ podotkol.

Ľudia v skupinách na sociálnych sieťach píšu o trasení obrazov, žalúzií, ale aj pocite točenia hlavy. „Policajný zbor prijal na núdzovej linke 158 niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Žiadne škody hlásené neboli,“ píše polícia na sociálnej sieti. Hasiči doteraz v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali v Bratislavskom samosprávnom kraji žiadne škody ani zranené osoby.

Zemetrasenie v Chorvátsku

Zemetrasenie na Slovensku bolo podľa Csicsaya v dôsledku utorkového zemetrasenia v chorvátskom Záhrebe s lokálnou magnitúdou 6,4 o 12:19 hod. nášho času.

Zemetrasenie zničilo budovy v meste Petrinja. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS. Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke desať kilometrov v okolí mesta Petrinja. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia, píše agentúra AP, ktorá pripomína, že túto istú oblasť zasiahlo v pondelok zemetrasenie s magnitúdou 5,2.

Utorkové otrasy sa začali šíriť približne o 12.30 hod. miestneho času a dali sa pocítiť i v hlavnom meste Záhreb, ležiacom približne 50 kilometrov severne, a aj v susedných štátoch Srbsko a Bosna.

„Otrasy boli natoľko silné, že ich pocítili v širokom okolí po celej Európe,“ informuje portál iMeteo.sk. Podľa doterajších informácií si zemetrasenie v Chorvátsku vyžiadalo zatiaľ jednu obeť.

Mohutné otrasy zaznamenala sieť seizmologický staníc na Slovensku.

Článok pokračuje pod fotkou.

Nepríjemné zážitky

„Buď mám ponorku, alebo sme práve pocítili jemné otrasy. Najviac sa rozhojdali ozdoby na stromčeku,“ napísala na Facebooku Bratislavčanka Renata. „Myslela som, že sa mi hlava točí, taký zvláštny nepríjemný pocit,“ napísala Klaudia. „V Petržalke sa mi pod zadkom kývala stolička, a luster tiež,“ píše Ľubica.

„O 12.21 hod. sa normálne hýbal celý náš 12-poschodový dom v Petržalke. Dosť nepríjemný zážitok,“ napísala Katarína. Obyvatelia zasiahnutých mestských častí zaznamenali najmä pohyb kľúčov vo dverách, trasenie žalúzií, lustrov či ozdôb na stromčekoch.

„Vyliala sa trochu voda z akvária, domáce zvieratá nereagovali,“ priblížila Barbora. Viacerí tiež opisovali chvenie gauča či postele. „Najprv vyskočil pes a začal kňučať. Potom začali šušťať žalúzie a trochu sa pohol luster a stromček. A ja som mala pocit, že ma sediacu na gauči berie do boku,“ dodala Kristína.

Prečítajte si aj

Tak neviem ako vy ale tu... Landererova Office bolo zemetrasenie a cítil som to že Dosť... celá budova sa kyvala jak na humpacke...to som ešte na Slovensku nezazil, veci na vesiakoch sa hojdali dosť brutálne...

Posted by Igor Holka on Tuesday, December 29, 2020

ZEMETRASENIE NA SLOVENSKU Policajný zbor prijal na núdzovej linke 158 niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Žiadne škody hlásené neboli.

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Tuesday, December 29, 2020

BUDOVA MINISTERSTVA SA TRIASLA, STOLIČKA MA VOZILA HORE DOLE Už sme s kolegyňou bežali k schodisku, boli sme na 7....

Posted by Milan Krajniak on Tuesday, December 29, 2020
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM