Správy

Vyhodnotili kampaň Do práce na bicykli: Súťažiaci najazdili vyše milióna kilometrov

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR vyhodnotilo kampaň Do práce na bicykli, ktorej cieľom je vyzývať samosprávy aj zamestnávateľov, aby vytvárali kvalitné podmienky pre ekologické druhy dopravy vo svojich mestách.

Ilustračný obrázok k článku Vyhodnotili kampaň Do práce na bicykli: Súťažiaci najazdili vyše milióna kilometrov
5
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ako priblížila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká, registrovaní súťažiaci v 99 mestách a obciach na Slovensku najazdili na bicykli 1 026 837 kilo­metrov. Spolu s kolegami, ktorí dochádzali pešo a verejnou dopravou, ušetrili 333 ton oxidu uhličitého v porovnaní s cestou autom.

Kampaň Do práce na bicykli podľa hovorkyne aj v tomto roku zaznamenala rekordnú účasť. Prihlásených bolo 12.687 účastníkov v 3779 tímoch z 1405 spoločností, inštitúcií a firiem. „Kampaň Do práce na bicykli mala už tradične veľkú odozvu medzi samosprávami a zamestnávateľmi. Som preto rád, že doslova symbolicky bol v priebehu kampane schválený aj zákon o poskytovaní dotácií na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky,“ poznamenal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Toto opatrenie má podľa jeho slov viesť k tomu, aby ľudia využívali bicykel ako štandardný dopravný prostriedok v čoraz väčšej miere.

V kategórii aktívne samosprávy zvíťazilo mesto Martin. Druhé miesto získal Liptovský Mikuláš a tretia priečka v rebríčku samospráv patrí Trenčínu. V kategórii najaktívnejšia spoločnosť s najväčším počtom zapojených zamestnancov získala prvenstvo Jesseniova Lekárska fakulta Univerzity Komenského so sídlom v Martine, na druhej priečke sa umiestnili Slovenské elektrárne a na treťom mieste Ministerstvo vnútra SR.

Tohtoročnou novinkou kampane bola možnosť získať v rámci mobilnej aplikácie údaje o najviac využívaných trasách cyklistov na ceste do práce v jednotlivých slovenských mestách a obciach. Každá samospráva ich tak podľa Duckej bude môcť efektívne využiť pri projektovej príprave cyklistickej infraštruktúry na svojom území.

Slávnostné vyhodnotenie súťaže Do práce na bicykli bolo spojené s vyhlásením národnej kampane Európsky týždeň mobility 2019. „Slovensko sa tak pripojilo k najväčšej európskej kampani zameranej na vytváranie podmienok pre zdravší život v našich mestách,“ skonštatovala Duc­ká.

Foto: ilustračné

Cyklisti
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM