Správy

Výhrady zabrali: Slovensko pripravilo opatrenia pre Karpatské bukové pralesy

Vláda v stredu schválila opatrenia potrebné na ochranu slovenskej časti tzv. Karpatských bukových pralesov na východe krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Výhrady zabrali: Slovensko pripravilo opatrenia pre Karpatské bukové pralesy
Zdroj: TASR

Komplexný návrh vláde predložili ministerstvá životného prostredia, pôdohospodárstva a zahraničných vecí. Ide o reakciu na odporúčania Výboru svetového dedičstva UNESCO. Slovensku vyčítal napríklad ťažbu dreva, potrebná je aj úprava hraníc slovenských častí pralesov.

„Považujem za viac ako dôležité zachovať lokalitu v maximálnej možnej miere a v maximálnom možnom rozsahu. Samotná značka UNESCO len podčiarkuje, ako je naše úsilie dôležité,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Podľa jeho slov ideálnym riešením je vyhlásenie bezzásahových zón v najcennejších územiach na rozlohe minimálne 5700 hektárov. Rovnakú požiadavku majú aj lesoochranári.

Výbor svetového dedičstva na svojom júlovom zasadnutí v Krakove opätovne upozornil Slovensko na viaceré pretrvávajúce problémy. Uložil mu do 1. februára 2018 vykonať potrebné opatrenia, rovnako predložiť návrh úpravy hraníc slovenských komponentov lokality a ich nárazníkových zón. Rezorty preto tak, ako im to v auguste uložila vláda, pripravili komplexný súbor opatrení zameraných na zabezpečenie adekvátnej ochrany a starostlivosti o slovenskú časť prírodného dedičstva.

Potrebujú stanoviť hranice

Z dokumentu vyplývajú viaceré povinnosti. Hlavnou prioritou je do konca roka 2017 jasne stanoviť hranice lokality. Zároveň je nevyhnutné v čo najkratšej dobe legislatívne zabezpečiť ochranu územia pred ťažbou. Ochrana pred ťažbou a tiež pred lovom zveri je v súčasnosti adekvátne zabezpečená v dvoch zo štyroch oblastí. V lokalitách Stužica – Bukovské vrchy a Vihorlat sa preto pripravuje rozšírenie území s najvyšším – piatym stupňom ochrany prírody, vyhlásia tam prírodné rezervácie.

V materiáli sa plánuje aj vyčlenenie finančných prostriedkov na posilnenie rozvoja trvalo udržateľného cestovného ruchu a podporu rozvoja alternatívnych zdrojov príjmu v regióne. Rozvoj ekoturizmu a ďalších zdrojov príjmu v regióne umožňuje práve medzinárodne známa a rešpektovaná značka UNESCO. Na budúci týždeň začne, priamo v regióne, séria workshopov, seminárov a konzultácií zameraných na využitie značky pre budovanie trvalo udržateľného cestovného ruchu v regióne. „Dôležitá preto bude spolupráca s ostatnými rezortmi, najmä s rezortom dopravy, pod ktorý patrí agenda podpory cestovného ruchu, agrorezortom a v neposlednom rade aj efektívna spolupráca verejného a súkromného sektora,“ doplnil Sólymos.

Do zoznamu UNESCO pribudli pred 10 rokmi

Tzv. Karpatské bukové pralesy na Slovensku a Ukrajine pribudli do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva v roku 2007. Do zoznamu UNESCO sa zapísalo desať pralesových lokalít. Z nich štyri sú na území Slovenska – lokality Stužica, Havešová, Rožok a Vihorlat. Pralesy sú reťaz ostrovov pôvodného lesa, ktorý rástol tisícky rokov. Celá lokalita pozostáva zo 78 komponentov vrátane slovenských, ktoré sa nachádzajú na území 12 európskych štátov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM