Regióny Rôzne

Výjav, ktorý v Michalovciach upútal: Na ulici sedeli učitelia na gauči a to nebolo všetko, FOTO

Ľudia išli okolo a hneď im to vpadlo do očí. Na michalovskom námestí aj vás mohla zaujať sedačka a vedľa nej stojaca lampa. Pozrite si, čo sa to dialo.

Ilustračný obrázok k článku Výjav, ktorý v Michalovciach upútal: Na ulici sedeli učitelia na gauči a to nebolo všetko, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Gymnázium P. Horova v Mi

Pred 95 rokmi sa spustilo prvé vyučovanie Gymnázia Pavla Horova (GPH) v Michalovciach. Napriek tomu, že to patrí k najstarším na Slovensku, nielenže zachováva svoje tradície, ale aj kráča s dobou, o čom svedčí napríklad aj akcia Diván. Tá prebehla včera na michalovskom námestí a to práve k 95. výročiu vzniku tejto školy.

Diván na námestí

Presne 9.10.1922 odštar­tovalo prvé vyučovanie na GPH v Michalovciach. Pri tejto príležitosti sa v pondelok 9. októbra konala v centre mesta nevšedná akcia s názvom Diván na námestí. Nemálo ľudí sa čudovalo, keď pri veľkej fontáne uvidelo sedačku, na ktorej sedeli učitelia. Tých však neskôr vystriedali iní ľudia, ktorí si mohli na mieste posedieť a pozrieť si nielen folklórne vystúpenie gymnazistov.

Pri sedačke stál nápis: Pokojne si sadnite, zabavíme vás. Tí, čo prechádzali okolo námestia, tak mohli vidieť tanečníkov, hudobníkov i spevákov v akcii. V domácej atmosfére pri lampe a na sedačke mohli okoloidúci zanechať na tabuli aj odkaz, či blahoželanie škole k jej 95. narodeninám. Navyše, počas dňa sa konala aj ďalšia sprievodná akcia – 95 km na bicykli so študentami a učiteľmi.

Veda na ulici

Pri príležitosti 95.výročia založenia Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach sa pripravujú aj ďalšie sprievodné podujatia, ktorých sa môžete zúčastniť. Jednou z nich je Veda na ulici, ktorá sa uskutoční už 11. októbra od 9:00 do 13:00 hod. na Námestí osloboditeľov.

Gymnazisti v sprievode učiteľov prírodovedných predmetov si pre verejnosť pripravili zaujímavé pokusy z fyziky, chémie, informatiky a biológie. Nasledujúci deň (12. októbra) sa o 16:00 hod. uskutoční vo veľkej sále Mestského kultúrneho strediska Michalovce slávnostná akadémia venovaná výročiu tejto školy.

V našej fotogalérii si môžete pozrieť akciu Diván na námestí.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

To sa len tak nevidí: Gymnázium donieslo na námestie diván a rozprúdilo zábavu
6
Galéria
Zdroj: Gymnázium P. Horova v Mi
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM