Juraj Ščerbík Regióny Regióny

Výkonnostný a školský šport si prestali rozumieť

Športový entuziazmus a obetavosť sa vytrácajú.

Ilustračný obrázok k článku Výkonnostný a školský šport si prestali rozumieť
Zdroj: archív

Športový entuziazmus a obetavosť sa vytrácajú. Športové aktivity stále patrili medzi populárne a užitočné činnosti, o ktoré sa občania nielen zaujímali, ale sa na nich aktívne či pasívne aj zúčastňovali. Obdobie, keď najviac navštevované športoviská takmer praskali vo švíkoch, je ale už dávno za nami. Mestský štadión, zimný štadión i športová hala, sú čoraz redšie obsadené nielen športovcami. Aj v hľadisku chýba väčší počet fanúšikov, vytratila sa kulisa, pre ktorú by sa v podstate šport mal prezentovať.

Školské ihriská zarástli trávou

Takúto úvahu je potrebné začať od školského športu. Stačí nazrieť do športových areálov základných či stredných škôl v našom meste. Možno jeden či dva, by sme mohli nazvať športovými. V ďalších prevládajú neudržiavané priestory, v ktorých je takmer nemožné plniť učebné osnovy z telesnej výchovy či nebodaj trénovať so športovým krúžkom. Výsledkom je nízka účasť školských družstiev i jednotlivcov na majstrovských okresných súťažiach. Takéto podujatia by mali byť prehliadkou talentovanej školskej mládeže, no úroveň ich prípravy je čoraz nižšia. Presadiť sa v krajskej konfrontácii je čoraz ťažšie. Na školských majstrovstvách Slovenska v réžii Ministerstva školstva sa naše nádeje len zriedka vyšplhajú na stupeň víťazov pre medailu.

Predsa len, tí najusilovnejší, najmä za pomoci športových klubov a svojich rodičov, obsadili finálové umiestnenia. V ostatných rokoch to bola najmä atletika zo Základnej školy na Komenského ulici, futbal zo ZŠ B.Krpelca, basketbal ZŠ Vinbarg, či športoví strelci v ZŠ Gaboltov. O niekoľko dobrých výsledkov sa zaslúžili aj športové kluby, ktoré pripravujú detí v olympijských športoch, Basketbalový klub mládeže, dva kluby džuda, Bardejovský šachový klub, Mládež HC 46, a tenisový klub TK Slovan Bardejovské kúpele.

Zdroj: archív

Vyššie, silnejšie, rýchlejšie

Áno, to platí v každom športovom odvetví. Návyky a spôsob prípravy len ťažko získa mládež bez primeraných podmienok. No treba zvýrazniť, že na tých zanedbaných na blate a škvare, by bolo potrebné čo najskôr postaviť nové. V prvom rade také, ktoré vyhovujú dnešnej dobe. Motivujúce a príťažlivé najmä pre učiteľov a trénerov. No v prvom rade pre školskú mládež, ktorá sa vytratila tak doobeda ako aj poobede. Multifunkčné ihrisko s atletickou dráhou, či rovinkou z umelej hmoty, je už tak nenahraditeľné ako počítač s internetom. Telocvične postavené pred štyridsiatimi a viac rokmi zaostávajú v technickom vybavení, doplnkami a pomôckami pre vyučovanie a športovú prípravu. Niektoré športové kluby nedokážu získať a následne pripraviť kvalitnú detskú základňu. Nezostáva im nič iné, len povolať lepšie pripravených chlapcov a dievčatá z iných regiónov i zahraničia.

Nemáme sa čím chváliť

Olympijské športy sú zrkadlom práce vo výkonnostnej oblasti. Napomáhajú tomu Útvary talentovanej mládeže, Centra olympijskej prípravy i Centra voľného času. Podmienky v športových kluboch mesta Bardejov sú veľmi rozdielne. Pri rekonštrukcii mestského, kedysi všešportového štadióna, prišli o atletickú dráhu i sektory atléti aj ďalšie pohybové aktivity. Kompetentní sľubovali a stále sľubujú, že nový tartanový štadión bude v priestoroch medzi Strednou priemyselnou školou a Gymnáziom Leonarda Stöckela. Tak sa stalo, že chýbajú atletické súťaže a slabší je záujem nielen o atletiku, ale aj o ďalšie športy. Futbalisti naopak dostali vynovený štadión. No zlepšenie komfortu pre hráčov i divákov zatiaľ neprinieslo očakávaný efekt. Ani mládežníci sa výraznejšie nedokážu presadiť medzi rovesníkmi v majstrovských súťažiach.

Hokejisti skončili takmer na dne. Len pričinením niekoľkých jednotlivcov sa podarilo v minulom roku zaregistrovať dva nové kluby. Zimný štadión by na najvyššiu súťaž v takomto dezolátnom stave licenciu určite nedostal. Viacúčelová športová hala zažívala plné hľadisko pri hádzanej, volejbale i basketbale. Príťažlivý bol aj Štít Bardejova v skoku do výšky. Už niekoľko školských rokov sme ale svedkami čoraz menej zaujímavých súťaží základných i stredných škôl. V hale nastúpi minimum družstiev na okresných kolách. Po zrušení kamenného Centra voľného času na Dlhom rade, značná časť mládeže prišla o priestory na súťaže v niekoľkých športových odvetviach. A rekonštrukcia mestskej krytej plavárne je stále len pred dokončením. Všetci dúfajú, že septembrový dátum obnovenia prevádzky sa možno podarí naplniť.

Zdroj: archív

Módne športy

Tradičnú paletu pohybových aktivít v meste rozšírili najmä silové športy, bojové umenia i tanečný šport. S pribúdajúcimi rokmi sme aj v ich činnostiach zaznamenali v prvom rade nečakane slabší záujem o pravidelnú športovú prípravu. Podobne ako aj v iných individuálnych športoch či hrách, aj tu, na prelome prechodu od žiactva k dorastu, majú tréneri nedostatok pretekárov. Podstatný je aj finančný príspevok rodičov na činnosť klubu a trénerov. Niekoľko jednotlivcov sa na komerčnej báze dokáže predstaviť a presadiť aj za hranicami. Ich výsledky a neprehľadné výkony dokáže na domácej športovej scéne len málokto prezentovať.

Chudobnejší o športoviská

Športovo naladení občania v meste a okrese sú ochudobnení o telocvičňu a spoločenskú miestnosť bývalého Centra voľného času. Že nemajú atletický štadión, že školám chýbajú primerané športoviská, že už príliš dlho sme neplávali v bazéne, tak na to by sme si určite nemali zvyknúť. Náplasťou nemôžu byť ani niektoré predkladané výsledky a výkony, ktorým ťažko porozumieť. Podľa nich určite Bardejov patrí medzi jednotku minimálne vo V4. Je to počet svetových rekordov s činkami a pod nimi na obyvateľa. Ale to je už iná pesnička.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM