Lucia Koscelníková Regióny Regióny Regióny

Vynovená čitáreň v bardejovskej knižnici

Okresná knižnica Dávida Gutgesela sa dočkala rekonštrukcie svojích priestorov.

Ilustračný obrázok k článku Vynovená čitáreň v bardejovskej knižnici
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. V stredu 23. augusta sa v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela slávnostne otvorili zrekonštruovanú čitáreň oddelenia náučnej literatúry. Otvorenia sa zúčasnil aj predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a primátor mesta Boris Hanuščák. Ľudmila Jászayová, riaditeľka knižnice v príhovore popísala ako rekonštrukcia prebiehala..

Čitáreň za 85-tisíc eur

„Po dvadsiatich rokoch sa od dokončenia poslednej prístavby Okresnej knižnice začala prejavovať statická porucha stavby. Následne začali praskať steny priestorov čitárne. Na základe tejto skutočnosti sme nechali vypracovať statický posudok, výsledkom bol havarijný stav priestorov. Požiadali sme o financie na vypracovanie projektov. Prešovský samosprávny kraj schválil v decembri minulého roku financie vo výške 13-tisíc eur na vypracovanie projektovej dokumentácie. Na základe toho sa schválili finančné prostriedky vo výške 85-tisíc eur na realizáciu projektu,“ vysvetlila Ľudmila Jászayová.

„Nábytok v čitárni bol vyhotovený na mieru a na to nám prispel Fond na podporu umenia. Chýba už len výmena starých políc za nové v oddelení náučnej literatúry,“ dodala riaditeľka.

Prečíslovanie jarmoku?

„Nemému dieťaťu nerozumie ani vlastná matka,“ poznamenal na margo dlho trvajúceho havarijného stavu, ktorý predchádzal rekonštrukcii, primátor Boris Hanuščák. A prítomných pozval na 667. ročník Bardejovského jarmoku, aj keď reálne ide ešte iba o 666. ročník.

„Síce je to v poradí 666. ročník jarmoku, ale to číslo sa pre niekoho môže zdať magické, dokonca je nazývané aj ako „diablovo" číslo. V ľudskej duši je taká slabosť a pochybnosť, a preto sme sa tento jarmok rozhodli prečíslovať. Na budúci rok bude opäť 667. ročník,“ dodal Boris Hanuščák.

Riaditeľka je spokojná

„Na tú poruchu stavby sme prišli na prelome októbra a novembra minulého roku. Potom sa robil statický posudok a nasledoval geologický prieskum. Nasledovali projekty a samotná realizácia stavby začala koncom marca tohto roku. Skončili sme vlastne začiatkom augusta. Som spokojná s rýchlym priebehom celého projektu. Náučné oddelenie v knižnici bolo zatvorené len dva mesiace. Veľká zmena je hlavne v čitárni a to preto, že sme odstránili nefunkčnú priečku. Vznikol jeden krásny veľký priestor. Budú sa tu aj naďalej konať rôzne besedy, ale s väčšou kapacitou miest. Je to už také reprezentačné,“ pre povedala Bardejovský Reportér Ľudmila Jászayová.

Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej čitárne v Okresnej knižnici v Bardejove
17
Galéria
Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM