Krimi

Výpoveď muža, ktorý upravoval zbraň na vraždu Kuciaka: Mala slúžiť na vyrovnanie dlhu

V nábojniciach použitých na vraždu bolo znižované množstvo pušného prachu. To malo slúžiť na to, aby zbraň nevydávala príliš veľký hluk po vystrelení.

Ilustračný obrázok k článku Výpoveď muža, ktorý upravoval zbraň na vraždu Kuciaka: Mala slúžiť na vyrovnanie dlhu
19
Galéria
Zdroj: TASR

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedali v pondelok svedkovia Marián Sehnal, ktorý mal upravovať hlaveň zbrane pre obžalovaných Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka a René Nyitrai, ktorý videl obžalovaného Tomáša Szabóa na benzínovej pumpe a pri Veľkej Mači tri dni pred vraždou novinára.

Pojednávanie bolo prerušené do utorka (21. 2.), keď budú vypovedať redaktori portálu Aktuality.sk, kde Kuciak pracoval. Na utorkovom pojednávaní sa Marian Kočner nezúčastní a dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Vyrovnanie dlhu

Zbraň, ktorú mal Marián Sehnal upravovať, bola neskôr použitá na vraždu novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Hovoril, že je to pre vplyvného a nebezpečného človeka z podsvetia,“ priblížil slová obžalovaného Tomáša Szabóa o využití zbrane. Podľa Sehnala mu mala slúžiť na vyrovnanie dlhu. On predpokladal, že mala slúžiť na zastrašovanie. Za modifikácie, ktoré na zbrani urobil, bol odsúdený na trojročnú podmienku.

Svedok vo svojej výpovedi potvrdil výpoveď obžalovaného Miroslava Marčeka. Ten pred senátom vypovedal rovnako ako Sehnal aj v tom, že bolo v nábojniciach použitých na vraždu znižované množstvo pušného prachu. To malo slúžiť na to, aby zbraň nevydávala príliš veľký hluk po vystrelení, rovnako ako na ňu vyrobený tlmič.

Strelec

Sehnal tiež k osobe Tomáša Szabóa dodal, že mu raz rozprával historku o tom, ako sa zúčastnil streľby na pirátov na lodi. Tomáš Szabó sa zúčastňoval na ochrane komerčných lodí pred somálskymi pirátmi. „Čo sa s ním udialo teraz je len logické vyústenie jeho doterajšieho života,“ uviedol na margo Tomáša Szabóa s tým, že ho vždy považoval za materialistického človeka.

Myslí si však, že by nebol schopný osobne zavraždiť človeka, a preto sa mu aj nezdala pôvodná vyšetrovacia verzia. Podľa tej bol strelcom v prípade práve Tomáš Szabó a nie Miroslav Marček. Obžalobná verzia je postavená opačne, čo dosvedčuje aj Miroslav Marček.

„Tento svedok podľa našej mienky vyvracia tvrdenie Tomáša Szabóa o tom, že dôvodom ich návštevy vo Veľkej Mači bolo zbitie Jána Kuciaka,“ skonštatoval splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. Poznamenal, že za účelom zbitia novinára by si neobstarávali pištoľ s tlmičom.

Po Sehnalovej svedeckej výpovedi sa čítala výpoveď svedka Michala Vargu. Podľa obžaloby mal predať Tomášovi Szabó v roku 2016 strelnú zbraň za 400 eur. V decembri 2016 bola podľa prokuratúry použitá na zavraždenie Petra Molnára.

Tri dni pred vraždou

Svedok René Nyitrai videl obžalovaného Tomáša Szabóa na benzínovej pumpe a pri Veľkej Mači tri dni pred vraždou novinára.

Obžalovaný to odmieta a tvrdí, že chce len odmenu, ktorú ponúkol expremiér Robert Fico (Smer-SD) po vražde. „Podľa môjho názoru svedok klame a podľa mňa to robí kvôli financiám, ktoré boli ponúknuté od štátu po vražde pána Kuciaka a pani Kušnírovej,“ reagoval Tomáš Szabó.

Nyitrai sa podľa vlastných slov zastavil vo večerných hodinách 18. februára 2018 na benzínovej pumpe Slovnaft v Sládkovičove, kde zbadal auto Peugeot Partner alebo Citroen Berlingo. V ňom mal sedieť muž, ktorého v pondelok na súde stotožnil ako obžalovaného Tomáša Szabóa. Neskôr ho mal opätovne stretnúť pri odbočke na Veľkú Maču, kde mal ísť s autom podozrivo pomaly. Podľa obžalobnej verzie obhliadku Veľkej Mače a miesta činu v ten deň páchatelia nevykonávali.

Okrem spomínaných svedkov dnes vypovedali pred súdom aj spolumajiteľ golfového areálu v Báči Erik Schwartz a niekdajší prevádzkar reštaurácie v rezorte Andrej Tóth. Videli, ako sa v areáli obžalovaný Marian Kočner stretáva s obžalovanou Alenou Zsuzsovou v mesiacoch po vražde novinára.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM