Anton Hrachovský Kultúra Rôzne

Vyrába jedinečné mozaiky: Tvorba Ernesta zo Zámkov zrejme nemá vo svete obdobu, FOTO

Ernest z Nových Zámkov tvorí parádne mozaiky. Na konte má viacero výstav, vlastný kalendár. Jeho diela pôsobia aj edukatívnou formou.

Ilustračný obrázok k článku Vyrába jedinečné mozaiky: Tvorba Ernesta zo Zámkov zrejme nemá vo svete obdobu, FOTO
11
Galéria
Foto: Ernest Šorokšári

V Nových Zámkoch žije a tvorí mladý zanietený výtvarník a fotograf Ernest Šorokšári, ktorého meno sa spája s nevšednou umeleckou tvorbou, možno ojedinelou na Slovensku. Je to tvorba tzv. fotomozaík presnejšie vyjadrené, vytváranie mozaikovitých obrazov reznou technikou z kvalitného farebného kriedového papiera z časopisov. Námety na vyobrazenia čerpá z autorských i prevzatých fotografií.

Technika len pre vytrvalých

V roku 2019 to bude 11 rokov, odkedy po prvýkrát verejne vystavil svoje diela verejnosti. Sám nikdy neštudoval na umeleckej škole. „Techniku, ktorou tvorím, som sa naučil ako učeň stavebného maliara popri robení maliarskych šablón. Bolo to až po strednej škole, keď som bol nezamestnaný. Začal som skúšať spôsobom skúška-omyl. Trvalo asi 5–6 rokov, kým som nakoniec dostal šancu od pani Skalovej vystaviť svoje diela,“ vysvetľuje Ernest, ako sa k tvorbe dostal.

„Technika, ktorou pracuje, je časovo náročná a vyžaduje si veľkú trpezlivosť. Jeho zmysel pre konštrukčné videnie a estetický cit mu umožňujú premyslené kombinovanie farieb, ich odtieňov a rôznych vzorov vytlačných na objektoch v časopisoch. Obrazy sa skladajú z drobných geometrických dielikov k sebe pospájaných, voľným okom viditeľných len zblízka,“ opisuje tvormu mladého umelca Mária Skalová z Odboru sociálnych vecí, školstva a kultúry Mestského úradu, ktorá je zároveň Ernestovou tútorkou.

Ekologický rozmer jeho práce

Na konte má doposiaľ päť mozaikových kolekcií. Zamerané sú hlavne na ochranu prírodných a kultúrnych pamiatok Slovenska. „Umenie, ktoré Ernest tvorí, sa dá sprostredkovať aj takouto vzdelávacou formou. Má to aj ekologicko-výchovné poslanie a to je vynikajúce. Je to zároveň veľmi ojedinelé. Nič podobné sme na slovenskej, ale ani svetovej scéne nenašli,“ hovorí Mária Skalová.

Ernestove práce majú aj hlbší rozmer. Snaží sa nimi pozitívne vplývať na vnímanie životného prostredia a prírody.

Jeho diela – mozaiky mohli fanúšikovia umenia zhliadnuť na viacerých výstavách, okrem Nových Zámkov aj v Bánove, na Teplom vrchu (SEV Drieňok), Štúrove či Banskej Bystrici.

V roku 2019 chystá ďalšiu výstavu

Obdivovatelia jeho výtvarnej techniky sa môžu tešiť na jeho výstavu aj v roku 2019. Bude na nej prezentovať novú kolekciu fotomozaík, ktorá zatiaľ ešte nie je ukončená. „Výtvarné práce budú zvláštne tým, že umožnia dvojaký pohľad na vytvorené diela z hľadiska umeleckej prezentácie,“ opisuje pripravovanú výstavu Mária Skalová.

„Pôvodné fotky som spravil ja. Mozaikou iba dotvorím polovicu každej fotky. Bude to na tému Nové Zámky – Budovy a príroda. Tvorím od srdca, tak, ako ma to baví,“ vysvetľuje Ernest, ktorý v minulosti vytvoril aj kalendár s tematikou Nových Zámkov.

Kalendár pre rok 2018 bol zároveň spúšťačom idey zostaviť novú mozaikovú sériu. „Okrem toho k tomu prispela aj kamarátka Kristi, ktorá mi dala nápad, aby som tentoraz obrazy iba rozdelil na dve časti. Aby som mozaikou spravil iba jednu časť fotky. A druhú aby som nechal v pôvodnom stave,“ dodáva novozámocký umelec.

V priloženej fotogalérii možno nazrieť do Ernestovej tvorby – nájdeme v nej parádne mozaiky Oravského zámku (foto č.1), dreveného kostola v Hervatove (2), pevnosti Neuhausel podľa dobovej kresby (3), lišaja smrtihlava (4), jasoňa červenookého (5), zvonovca ľaliolistého (6), murárika červenokrídleho (7) či krakle sivej (8). Na ďalších dielach možno vidieť Ernesta s kalendárom Nových Zámkov na rok 2018 (9, 10) a jeden kúsok z jeho pripravovanej výstavy (11).

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zdroj: Facebook
Mozaiky a fotomozaiky Ernesta Šorokšáriho
11
Galéria
Foto: Ernest Šorokšári
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM