Aktualizované Krimi

Takmer 90 hasičov v plnom nasadení: Pri rozsiahlom požiari im pomáha aj vrtuľník a dron

Požiar sa rozšíril v ťažko dostupnom teréne. Na miesto bol vyslaný aj vrtuľník ministerstva vnútra.

Ilustračný obrázok k článku Takmer 90 hasičov v plnom nasadení: Pri rozsiahlom požiari im pomáha aj vrtuľník a dron
Zdroj: Prezídium HaZZ

Ešte aj v nedeľu likvidujú hasiči požiar lesného porastu, ktorý vypukol v sobotu 11. apríla popoludní v ťažko dostupnom teréne v Čremošnom (okres Turčianske Teplice).

Dvojdňový zásah

Hasičom sa v sobotu krátko pred 19.00 h podarilo požiar lokalizovať. Následne dohášali skryté ohniská, informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Oheň zasiahol plochu s rozlohou 700 krát 900 metrov.

„Zasahujúci hasiči budovali jazierkový systém na dopravu vody na požiarisko,“ uviedla Križanová.

Na mieste udalosti sa podľa nej zasahovalo takmer 90 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zo Zvolena, Banskej Bystrice, Turčianskych Teplíc, Martina, Pliešoviec, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline, modul pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí – skupina STRED, vrtuľník Ministerstva obrany SR, ako i členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Mošovce, Trenčianske Teplice, Dubové, Ďanová a Čremošné.

Nasadili aj dron

Do akcie bol nasadený aj dron Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Ten sa využíva najmä na monitoring, prieskum, pri vyhľadávaní nezvestných osôb, povodniach či živelných pohromách.

Pomocou dronu vykonali monitoring a prieskum požiariska, na základe ktorého bolo možné presne určiť polohu, rozsah a smer šírenia požiaru. „Videá veliteľovi zásahu pomohli pri rozhodovaní a následnom efektívnom rozmiestnení síl a prostriedkov,“ priblížila Križanová.

Zábery podľa Križanovej poslúžili aj pri hľadaní najvhodnejšej trasy, po ktorej bolo možné vybudovať jazierkový systém na dopravu vody na požiarisko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM