Lucia Lauková Regióny

Výstavba heliportu: Nitrianska nemocnica musí vrátiť dvojmiliónovú dotáciu

Dotáciu, ktorú nemocnica vlani dostala od ministerstva zdravotníctva na výstavbu nového heliportu musí vrátiť. Heliport chce nemocnica postaviť z vlastných zdrojov.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba heliportu: Nitrianska nemocnica musí vrátiť dvojmiliónovú dotáciu
Zdroj: TASR

Nitrianska fakultná nemocnica musí vrátiť dotáciu dva milióny eur, ktorú vlani dostala od ministerstva zdravotníctva na výstavbu nového heliportu. Poskytnuté financie bolo treba vyčerpať do konca roka 2017, nemocnica to však nestihla.

Dôvod vrátenia dotácie

Dôvodom bolo odstúpenie od zmluvy s dodávateľom projektovej dokumentácie na výstavbu heliportu. Ako pred časom uviedla hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková, k odstúpeniu od zmluvy došlo pre vážne nedostatky, ktoré by bránili realizácii diela. „Najzávažnejšou chybou je nesplnenie odbornej spôsobilosti zodpovednej osoby a nenaplnenie predpisu, ktorým sú stanovené podmienky letísk a heliportu,“ uviedla Timková.

Časový sklz

Nemocnica po tomto kroku musela robiť nové výberové obstarávanie na dodávateľa. Dostala sa tak do časového sklzu, pre ktorý dvojmiliónovú dotáciu od ministerstva zdravotníctva nestihla do konca minulého roka minúť.

Z vlastných zdrojov

Ako uviedla Timková, výstavbu heliportu teraz plánuje nemocnica zaplatiť z vlastných zdrojov. „Súťaž na dodávateľa projektovej dokumentácie bola ukončená, víťazný uchádzač bol vyzvaný na poskytnutie súčinnosti na uzavretie zmluvy o dielo. Fakultná nemocnica Nitra bude žiadať Ministerstvo zdravotníctva SR o udelenie súhlasu s podpísaním predmetnej zmluvy,“ povedala Timková.

Výstavba nového heliportu sa v nitrianskej nemocnici pripravuje už dlhšie obdobie. Súčasná plocha, na ktorej pristávajú vrtuľníky, nespĺňa oficiálne parametre, preto sa môže využívať iba počas dňa. V noci musia záchranári pristávať na alternatívnych plochách, čo predlžuje prevoz pacientov na ošetrenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM