han Zo Slovenska

VÝSTRAHA pre celé Slovensko: Mieri k nám ORKÁN a okrem sneženia môže NAPÁCHAŤ škody!

Predpoveď počasia nie je pre celú Európu priaznivá. Podľa odborníkov sa na nás rúti nebezpečné počasie, ktoré bude sprevádzať silný vietor.

Ilustračný obrázok k článku VÝSTRAHA pre celé Slovensko: Mieri k nám ORKÁN a okrem sneženia môže NAPÁCHAŤ škody!
Zdroj: www.pixabay.com

O mimoriadne nepríjemnom počasí informuje portál imeteo.sk: „Blížiaca sa tlaková níž, ktorá už dostala svoje meno prinesie na celé naše územie veľmi silný vietor a okrem toho príde aj sneženie, ktoré do niektorých regiónov nášho územia môže priniesť až desiatky centimetrov nového snehu. Problémy tak budú veľké.“

Orkán menom Pit

Ako tvrdia na imeteo.sk, nepriaznivé počasie však nečaká len Slovensko, ale zlé správy budú prichádzať z celej strednej Európy. „Pred nami je jedno z najnepriazni­vejších počasí tejto zimy,“ uvádzajú na spomínanom webe a dodali: „V piatok počas dňa začne na celom našom území silnieť vietor, ktorý bude dosahovať nárazy o sile orkánu.“

„Nemeckí meteorológovia už pomenovali toto nebezpečné počasie, a tak v správach budete nadchádzajúce hodiny čítať o vyčíňaní orkánu, či fujavice s názvom "Pit“," poznamenali na imeteo.sk.

Pit prinesie silný vietor na Slovensku už v piatok okolo poludnia a vietor zoslabne až v noci zo soboty na nedeľu. „Veterno bude na celom našom území a najsilnejšie bude fúkať na horách, kde sa očakávajú poryvy vetra s rýchlosťou až cez 100 km/h. Najsilnejší vietor zaznamenáme na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier, kde poryvy dosiahnu rýchlosť ojedinele až cez 150 km/h,“ píšu.

Čo tak si PREČÍTAŤ aj tieto články:

Hlavne v Žiline

Najviac sneženia očakávajú meteorológovia v týchto dňoch v Žilinskom kraji. Najmä vo vyšších polohách miestami pripadne viac ako 50 centimetrov nového snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vo svojej analýze, v ktorej avizuje aj ochladenie.

Výdatnejšiu snehovú nádielku očakáva aj v horských oblastiach na severozápade Banskobystrického kraja, ako aj na hornom Spiši či v celej pohraničnej oblasti Slovenska a Poľska.

Väčšie množstvo snehu môže podľa meteorológov najjužnejšie spadnúť v pohorí Vtáčnik, a to najmä na jeho severozápadných návetriach. Do soboty (4. 2.) tam môže spadnúť zhruba 40 centimetrov nového snehu.

„Intenzívne nebude snežiť kontinuálne, ale v jednotlivých vlnách,“ uviedol ústav s tým, že prvá zasiahla Slovensko počas noci na štvrtok. Druhú, výraznejšiu, zrážkovú vlnu očakáva v piatok (3. 2.) v priebehu dňa a bude pokračovať až do sobotňajšieho rána.

Ako na západe?

V nižších polohách na juhozápade budú zrážky zväčša dažďové, len prechodne snehové. Počítať podľa SHMÚ treba aj s výrazne zosilneným vetrom s nárazmi miestami okolo 80 kilometrov za hodinu. Vietor bude zároveň najmä na severe vytvárať početné snehové jazyky a záveje a na pocit bude pri zápornej teplote veľmi chladno.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM