Svet Zo zahraničia

Vyvolal vlnu nevôle: Belgické mesto chce dať vyradiť svoj karneval zo zoznamu UNESCO

V dôsledku protestov židovských komunít a Európskej únie chce belgické mesto Aalst dať vyradiť svoj každoročný karneval zo zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ilustračný obrázok k článku Vyvolal vlnu nevôle: Belgické mesto chce dať vyradiť svoj karneval zo zoznamu UNESCO
Zdroj: TASR

Toto podujatie bolo v roku 2010 zapísané do zoznamu UNESCO. Ako začiatkom decembra informovala agentúra AFP, belgické mesto Aalst ho chce vyradiť.

Karneval v Aalste sa tradične koná na záver fašiangov pred Popolcovou stredou, ktorou sa začína pôstne obdobie pred Veľkou nocou. Je jedným z najslávnejších európskych karnevalov a oslavou nespútaného humoru a satiry bez obmedzení: politici, duchovní, bohatí a verejne známi ľudia sú na ňom neúprosne zosmiešňovaní, vysvetlila AFP.

Tento rok však alegorický voz s maskami karikujúcimi ortodoxných Židov, ktorí sa viezli sediac na vreciach s peniazmi a „zlatom“, vyvolal silnú kontroverziu a kritiku.

Túto inštaláciu kritizovali mnohé židovské organizácie. Podľa Európskej únie alegorický voz pripomenul 30. roky 20. storočia a nástup fašizmu. UNESCO označilo túto záležitosť za „očividne antisemitskú“ a práve teraz v decembri malo v pláne zvážiť vyradenie karnevalu v Aalste zo zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

Požiadajú o vyradenie

Rozhodnutie v tejto záležitosti sa očakávalo 12. decembra v rámci zasadnutia UNESCO v kolumbijskej Bogote a bolo by prvým svojho druhu od roku 2003, keď daný zoznam začal vznikať.

Primátor mesta Aalst Christoph D'Haese, zvolený za nacionalistickú a separatistickú Novú flámsku alianciu (N-VA), však v nedeľu oznámil, že na doterajších rokovaniach s UNESCO sa nepodarilo dospieť ku kompromisu, preto sa rozhodol, že požiada o vyradenie karnevalu v Aalste zo zoznamu UNESCO.

Vo svojej tlačovej správe primátor uviedol, že „občania mesta Aalst sa stali terčom groteskného obvinenia.“ Deklaroval, že „nie sme antisemiti ani rasisti“. Všetci, ktorí s týmto tvrdením súhlasia, podľa neho „konajú v zlom úmysle.“ „Aalst vždy bol, je a zostane hlavným mestom smiechu a satiry,“ vyhlásil.

Hovoria o nespolupracovaní primátora

Podľa agentúry AP D'Haese uviedol, že v marci po pobúrených reakciách časti verejnosti sa predstavitelia mesta stretli so zástupcami centra proti diskriminácií a viacerých židovských organizácií, ktorým však podľa neho „nič nie je dosť“.

Hans Knoop, ktorý vedie belgické fórum židovských organizácií, pre AP na margo týchto rokovaní uviedol, že primátor mesta Aalst pri diskusii na túto tému nespolupracoval.

Knoop súčasne uviedol, že zbavenie aalstského karnevalu prídomku UNESCO by nemalo viesť k ďalším podobným excesom počas najbližšieho sprievodu vo februári budúceho roku. Upozornil, že „budeme Aalst pozorne sledovať“, pričom zdôraznil, že vo svete sa koná veľa karnevalov, ktoré sa zaobídu bez rasizmus a antisemitizmu.

D'Haese však vyhlásil, že „je nevyhnutné“, aby na karnevale v roku 2020 bola karikatúra židovstva. Dodal, že nebude „cenzurovať humor“. Podľa jeho názoru „sme sa ocitli na nebezpečne klzkom ľade, keď sa má rozhodovať, na čom sa ľudia smú smiať.“

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM