Jakub Forgács Ostatné športy

Významný míľnik bystrických plavcov z UMB: Oslávili výročie, teraz sa pod Urpínom chystá kvalifikácia na olympiádu

Úspechy banskobystrických plavcov za roky fungovania ich oddielu sú neprehliadnuteľné. Z domácich šampionátov či zahraničných mítingov už priniesli stovky vzácnych kovov. Ten bystrický, ktorého sa dočkáme už o pár mesiacov, však bude tentoraz mať výnimočnú, kvalifikačnú atmosféru.

Ilustračný obrázok k článku Významný míľnik bystrických plavcov z UMB: Oslávili výročie, teraz sa pod Urpínom chystá kvalifikácia na olympiádu
Zdroj: Dnes24.sk

Plavecký oddiel Klubu telesnej výchovy Univerzity Mateja Bela Banská Bystrica začal svoju históriu písať 4. augusta 1995. Už od svojich začiatkov sa zaoberá riešením a odstraňovaním plaveckej negramotnosti širokej verejnosti, šplhajúcej sa postupne až po úroveň štátnej reprezentácie cez nevyhnutný medzistupeň mládežníckych kategórií. Športovej verejnosti bol v minulosti tento oddiel známejší pod názvom Plavecký klub – Banská Bystrica. Prechodom pod univerzitnú značku v roku 2003 oddiel pokračuje v rozvoji plávania v meste Banská Bystrica. Už 20 rokov buduje systém, ktorý by v dnešnej dobe obstál a umožnil tak realizáciu jeho členov v rozvoji plaveckých športov, predovšetkým v mládežníckych kategóriách.

Stovky vzácnych kovov

Plavci UMB majú za sebou množstvo úspešných vystúpení doma aj v zahraničí. „Na slovenských šampionátoch si vo všetkých vekových kategóriách doteraz jeho členovia vyplávali spolu 153 majstrovských titulov, 166 strieborných a 173 bronzových medailí. Okrem ďalších domácich podujatí (aj s medzinárodnou účasťou) tento oddiel dobre obstál aj na významných mítingoch v Nemecku, Rakúsku, Chorvátsku, Slovinsku, Poľsku, Maďarsku, Monaku, Belgicku, Českej republike, Taliansku, Bosne a Hercegovine, ale aj v Austrálii, keď k termínu 31.12.2015 eviduje spolu 287 zlatých, 320 strieborných a 300 bronzových medailí,“ uviedol tréner Milan Záborský. Ako ďalej spomenul, jeho športovci sú pravidelne oceňovaní na vyhlasovaní najúspešnejších športovcov mesta Banská Bystrica.

Nesporne najväčším úspechom bola podľa Záborského účasť Natálie Kodajovej na Olympijských hrách 1996 v Atlante. Družstvo žien dva razy vyhralo plaveckú ligu. Petra Miškufová (účastníčka semifinále Majstrovstiev Európy juniorov 2002 v Linzi) bola vyhlásená ako najlepšia plavkyňa SR v kategórii juniorov, v roku 2005 splnila limit na svetovú Univerziádu v tureckom Izmire a od splnenia limitu na Majstrovstvá sveta 2006 v čínskom Šanghaji ju delilo len 33 stotín sekundy. Michal Adamec bol v roku 2004 účastníkom Majstrovstiev Európy juniorov v diaľkovom plávaní. Pod týmito úspechmi je „rukopis“ trénera Milana Záborského, ktorý v rokoch 1993 – 1997 pôsobil ako reprezentačný tréner juniorov Slovenska, Jeho rukami prešli mnohí plavci, 19 reprezentantov Slovenska (prevažne v juniorských kategóriách).

Plavecký oddiel vo svojich aktivitách podporuje aj telesne postihnutých športovcov. Výsledkom bola účasť Jána Rumla na Majstrovstvách sveta, ktoré sa v roku 2006 konali v meste Durban v Juhoafrickej republike. Ján Ruml skončil v konkurencii 550 plavcov zo 49 štátov celého sveta na výbornom 12. a 20. mieste. Jeho športový rast ho predurčil k účasti na Majstrovstvách sveta juniorov IWAS v New Jersey (USA) v roku 2008, kde zaznamenal prenikavý úspech ziskom štyroch titulov Majstra sveta.

Tento plavecký oddiel bol zakladateľom, výhradným organizátorom a usporiadateľom prvých piatich ročníkov ešte aj dnes populárnej 24 hodinovky.

Kvalifikácia na olympiádu

Jeden z najväčších plaveckých mítingov na Slovensku, Banskobystrický pohár, si upevňuje svoju pozíciu nielen v Európe, ale už aj v celom plaveckom svete. V histórii pretekov jeho organizátori zaznamenali prihlášky pretekárov už z 27 krajín. „V predchádza­júcich ročníkoch sme v Banskej Bystrici privítali takú elitnú plaveckú spoločnosť, aká sa v slovenských bazénoch ešte nestretla. Privítali sme troch olympijských víťazov, najrýchlejšiu ženu planéty, Majstrov sveta aj Európy, ďalších medailistov zo svetových a európskych šampionátov, ako aj slovenskú špičku tohto športu,“ pokračoval tréner s tým, že plavci predviedli famózne výkony, bojovalo sa o účasť na Olympijské hry, Majstrovstvá sveta, Svetovú univerziádu, Majstrovstvá Európy – úspešne. Latka je postavená mimoriadne vysoko.

Ako uviedol, ďalší, v poradí už 9. ročník (12. – 13. marca 2016), bude mať výnimočnú atmosféru v tom, že Medzinárodná svetová plavecká federácia schválila toto podujatie ako kvalifikačné pre účasť na Olympijské hry 2016, ktoré sa uskutočnia v Rio de Janeiro (Brazília). „Aj Európska plavecká federácia zaradila toto podujatie do svojho medzinárodného kalendára, na ktorom bude možné plniť limity na Majstrovstvá Európy 2016, ktoré sa uskutočnia v Londýne (Anglicko), ale aj na Majstrovstvá Európy juniorov 2016, ktorých dejiskom bude maďarské mesto Hódmezővásárhely.“ povedal so slovami, že toto podujatie bude znovu šíriť dobré meno mesta, regiónu ako aj celého Slovenska.

Aj súčasnosť ukazuje, že v tomto klube vyrastajú nádeje slovenského plávania. Aktuálne, na Majstrovstvách Slovenska v roku 2015, získali pretekári UMB celkove 8 zlatých, 8 strieborných a 8 bronzových medailí. „Činnosť plaveckého oddielu UMB Banská Bystrica v spolupráci s mestom, so športovým gymnáziom a Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici sú prísľubom do budúcnosti. Jeho dlhoročná systematická práca s mládežou ho aj naďalej predurčuje k šíreniu dobrého mena mesta, o tom niet pochýb,“ dodal Záborský.

Čítajte tiež:

Týmto po sviatkoch zatočíte s nabratými kilami: V Bystrici sa chystá novoročná akcia, ktorá vás rozhýbe

Foto: Plavecký oddiel Klubu telesnej výchovy Univerzity Mateja Bela

Svojimi výkonmi robia dobré meno Bystrici: Plavecký oddiel UMB na ZÁBEROCH
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM