Webnoviny - Svet

Výzva pre žiakov stredných škôl získať 7 000 eur

WEBNOVINY.SK

Foto: Mladí vedci Slovenska BRATISLAVA 24. februára (WBN/PR) – Súťaž Európskej komisie pre mladých vedcov (EUCYS), ktorú každoročne vyhlasuje Generálne riaditeľstvo pre výskum Európskej komisie, je výzva pre žiakov stredných škôl, ktorí radi objavujú, skúmajú a inovujú, získať až 7 000 eur v hotovosti.

Do Slovenského národného kola 22. ročníka súťaže EUCYS do 15. marca 2010 sa môžu zapojiť žiaci stredných škôl vo veku od 15 do 20 rokov, ktorí vlastnú myšlienku z matematiky, fyziky, informatiky, chémie, biológie, ekológie alebo inovatívne riešenie spracujú do žiackeho vedeckého alebo technického projektu.

Riešitelia troch najkvalitnejších projektov národnej súťaže EUCYS postúpia na celoeurópske finále, ktoré sa uskutoční v septembri v Lisabone, kde budú súťažiť až o 46 500 eur v hotovosti a o študijné pobyty na popredné európske výskumné pracoviská.

Na celoštátnom finále súťaže EUCYS, ktoré sa uskutoční v apríli v Bratislave, sa súťažiaci budú uchádzať nielen o postup na európske finále EUCYS do Lisabonu, ale aj o postupy na tieto zaujímavé medzinárodné súťaže a podujatia pre nadaných mladých ľudí vo vede a technike: postup na 25. ročník Čínskej národnej súťaže vedeckej a technickej tvorivosti mládeže, ktorá sa uskutoční v júli v Šanghaji, účasť na 52. Londýnskom medzinárodnom mládežníckom vedeckom fóre v Londýne, účasť na 21. Medzinárodnom týždni výskumu v prírode Švajčiarskych Álp a účasť na 5. Medzinárodnom letnom a vedeckom tábore v Litve.

Aj predošlý, 21. ročník súťaže EUCYS, bol pre Slovenskú republiku úspešný. Peter Rabatin a Jakub Jenča, žiaci Gymnázia sv. Tomáša Akvinského v Košiciach získali na európskom finále súťaže v Paríži špeciálne ocenenie – týždennú stáž do pracovísk výskumu a vývoja v Paríži za výskumný projekt „Kryštalizácia v 2D systéme“.

Poslaním súťaže EUCYS je zvýšiť záujem mladých ľudí o vedu a techniku a podporiť v rozhodovaní kariérne pôsobiť v oblasti výskumu a vývoja. Slovenské národné kolo 22. ročníka súťaže Európskej komisie pre mladých vedcov realizuje Mladí vedci Slovenska, o. z. v rámci „Komplexného programu zvyšovania záujmu mládeže o vedu prostredníctvom ich účasti na EUCYS“ podporovaného Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. LPP-012–06.

Bližšie informácie o súťaži a on-line prihlasovací formulár do súťaže EUCYS nájdete na internetovej adrese www.eucontest.sk

Hlavným cieľom a oblasťou pôsobenia občianskeho združenia Mladí vedci Slovenska z dlhodobého hľadiska je vyhľadávanie talentov v oblasti vedy a techniky a popularizácia vedy vo vzťahu k deťom a mládeži.

Lívia Majerníková predsedníčka Mladí vedci Slovenska, o. z.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM