Eva Mikulová Regióny Rôzne Zo Slovenska

Vzácne zebry bezhrivé opäť začali chovať v košickej zoo, hrozí im vyhynutie, FOTO

Košice sa tak zapojila do česko-slovenského programu záchrany tohto kopytníka. Prvýkrát začali chovať tento druh pred 30-timi rokmi. Chov ukončili v roku 2004.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne zebry bezhrivé opäť začali chovať v košickej zoo, hrozí im vyhynutie, FOTO
4
Galéria
Zdroj: ZOO Košice

V košickej zoo majú nových atraktívnych obyvateľov. Pred niekoľkými dňami im pribudli zebry bezhrivé (Equus quagga borensis), ktoré sú najohrozenejší poddruh zebry stepnej.

„Dvoch samcov sme získali zo Safari parku Dvůr Králové. Kvído a Polo majú vyše dvoch rokov. Napriek obavám a možným rizikám bol transport bezproblémový. ZOO Košice sa tak zapojila do česko-slovenského programu záchrany tohto kopytníka. Prvýkrát sme začali chovať tento druh pred 30-timi rokmi. Chov sme ukončili v roku v roku 2004,“ informuje košická zoo.

Hrozí im vyhynutie

V prírode vraj žije len posledných asi 1 000 jedincov zebry bezhrivej. V Ugande jej populácia za posledných 10 rokov poklesla takmer o 70%. V Keni ich počet nie je známy a v Južnom Sudáne túto zebru za posledné roky vôbec nevideli.

Pre záchranu zebry bezhrivej je dôležitý chov v zoologických záhradách. Na celom svete v nich žije 41 jedincov, z toho 22 v Českej republike. Únia českých a slovenských zoologických záhrad (UCSZOO) sa ako prvá organizácia rozhodla podniknúť kroky pre záchranu zebry bezhrivej.

Členovia pracovnej skupiny pre záchranu zebry bezhrivej v súčasnosti mapujú v Ugande stav jej populácie.

Dominantná kobyla

Zebra bezhrivá žije na savanách a v krovinatých oblastiach severu východnej Afriky. Pomenovanie získala vďaka riedkej hrive, ktorú vo veku 2 – 3 rokov takmer stráca. Samce ju môžu stratiť úplne. Žijú v rodinných skupinách, ktoré majú 6 – 20 jedincov. Stádo, ktoré uzatvára dospelý samec, vedie dominantná kobyla.

Vedci zistili, že je to jediný poddruh zebry stepnej, u ktorého sa nevyskytuje infanticída – zabíjanie mláďat inými samcami. Zebra bezhrivá sa v prírode združuje s ďalšími druhmi kopytníkov, ako sú napríklad pakone.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM