Lucia Lauková Zo Slovenska

Vzácny obraz niekto VYHODIL do kontajnera: Po zreštaurovaní sa vráti do známej rotundy

Barokový obraz pred rokmi našli vyhodený v kontajneri na Duchonke. Po komplexnom reštaurovaní sa dielo vrátilo do Nitrianskej Blatnice.

Ilustračný obrázok k článku Vzácny obraz niekto VYHODIL do kontajnera: Po zreštaurovaní sa vráti do známej rotundy
9
Galéria
Zdroj: akad. mal. Jozefa Dorica, Archív PÚ SR

Ukradnutý historický obraz z Rotundy sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici sa podarilo zachrániť. Vzácne dielo staré stovky rokov našiel obyvateľ Prašíc ešte v roku 2011 vyhodený v kontajneri na Duchonke.

„Usúdil, že sa podobá na ten, ktorý ako dieťa vídal na púťach v Kostole sv. Juraja – známej rotunde na úbočí Marhátu nad obcou. Odtiaľ bol v roku 1991 skutočne odcudzený obraz z hlavného oltára znázorňujúci sv. Juraja bojujúceho s drakom,“ uvádza Pamiatkový úrad.

Reštaurovania obrazu sa o pár rokov neskôr ujal Jozef Dorica. Obraz bol za Národnú kultúrnu pamiatku vyhlásený v súbehu so začiatkom reštaurovania v roku 2018.

Prečítajte si tiež

Havarijný stav

Ako konštatujú pamiatkari, olejomaľba bola pred reštaurovaním v havarijnom stave, ktorý svedčil o hrubom diletantskom nakladaní neznámej osoby tak pri samotnom odcudzení obrazu, ako aj pri ďalšej manipulácii s ním.

„Chýbala celá spodná časť, ktorá bola pravdepodobne pri krádeži odtrhnutá, alebo odrezaná. Plátno bolo čiastočne roztrhnuté v spodných partiách, maliarska vrstva bola v celej ploche poškodená uvoľnením od podkladu, skrakelovaná a na viacerých miestach opadaná. Iba očistená zadná strana plátna by mohla podľa reštaurátora naznačovať začatý a nedokončený pokus o reštaurovanie v čase, keď bol obraz odcudzený,“ uvádza Pamiatkový úrad.

Po rozsiahlom reštaurovaní bolo historické dielo odovzdané 15. decembra 2023. Dočasne je umiestnené ako samostatné dielo v rímskokatolíckom farskom Kostole Povýšenia sv. Kríža v Nitrianskej Blatnici. „Do oltárnej architektúry bude spätne vsadený po jej plánovanom reštaurovaní,“ dodali pamiatkari.

V galérii si pozrite neuveriteľnú premenu vzácneho obrazu!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Vzácny obraz znázorňujúci sv. Juraja bojujúceho s drakom
9
Galéria
Zdroj: akad. mal. Jozefa Dorica, Archív PÚ SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM