Barbara Dallosová Magazín Cestovanie

ZHROZENIE Slovákov z milovaného Chorvátska: Je čoraz DRAHŠIE a neuveríte, čo pláva v mori!

Raketový rast cien a pláže znečistené výkalmi. Niektorí dovolenkári zvažujú, či je ešte Chorvátsko destináciou číslo jeden.

Ilustračný obrázok k článku ZHROZENIE Slovákov z milovaného Chorvátska: Je čoraz DRAHŠIE a neuveríte, čo pláva v mori!
Zdroj: www.unsplash.com

Chorvátsko je medzi dovolenkovými destináciami pre Slovákov voľbou číslo jeden. Roky sme boli zvyknutí na Jadrane platiť kunami, tohtoročná sezóna je prvou, kedy už aj v Chorvátsku platí euro.

Krajina vstúpila do menovej únie a eurom sa v nej platí od začiatku tohto roka.

Raketové zdražovanie

Na jednej strane je to pre Slovákov praktické, na druhej to prinieslo citeľné zvýšenie cien. Prispela k tomu aj inflácia, ktorá trápi viacero európskych krajín.

Ako sme vás už informovali, Slovákmi milovaný vyprážaný syr vás môže v tejto destinácii vyjsť na 12 až 15 eur. Napríklad vo vychytenom Hvare stojí poplatok za plážové ležadlo aj 40 eur.

Ako píše tamojší portál N1, za kopček zmrzliny zaplatíte v Chorvátku tri eurá, za pizzu v reštaurácii 18 eur a za poriadny steak až 38 eur. Samozrejme, treba brať do úvahy, v akej ste lokalite.

„Keď počujete, ako tu rastú ceny, je to niečo, čo je v každom prípade neprijateľné. Mám z toho obavy,“ uznal pre chorvátske médiá aj minister financií Marko Primorac. Dodal, že Jadran odradí zahraničných turistov a ohrozí miestny cestovný ruch.

Turistov hnevajú aj výkaly

Zdraželo nielen jedlo, ale aj služby. Ceny ubytovania stúpli o 30 percent. A destinácia to pocítila.

Vysoké ceny turistov odrádzajú a počet návštevníkov je nižší, než krajina čakala. Počet prenocovaní na vychytenej Makarskej riviére klesol oproti minuloročnému júnu o šesť percent.

Dokonca aj samotní Chorváti cestujú za oddychom inam, čo je pre ekonomiku problém. Domáci tvoria každoročne až desať percent dovolenkárov.

Makarská riviéra bojuje aj s ďalším problémom. Dovolenkárov na plážach znechutili výkaly. Viac čítajte na ďalšej strane →

Začítajte sa do ďalších dovolenkových tém:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM