Tlačové správy

Vznikla nová iniciatíva Moje Slovensko: Riešiť chce reálne, nie falošné témy

Združenie sa chce zamerať na tie najväčšie problémy, ktoré Slovensko v najbližších rokoch čakajú.

Ilustračný obrázok k článku Vznikla nová iniciatíva Moje Slovensko: Riešiť chce reálne, nie falošné témy
2
Galéria
Zdroj: OZ Moje Slovensko

Janka, Martin, Matej a Lenka. Skupina mladých ľudí z Banskej Bystrice sa rozhodla založiť nové občianske združenie Moje Slovensko. Združenie sa chce zamerať na tie najväčšie problémy, ktoré našu krajinu v najbližších rokoch čakajú, vytvoriť víziu moderného a šikovného Slovenska a vrátiť politikov k odbornej debate o riešeniach.

Čo vás viedlo k tomuto rozhodnutiu?

“Naša krajina sa postupom času dostala do zvláštneho stavu. Politici častokrát neriešia dôležité veci, ktoré sú nevyhnutné pre lepšie služby obyvateľom našej krajiny. Riešia najmä svoje egá, vzájomné osočovanie, SMS-ky a kto, komu čo a podobne. Z politiky sa niekam stiahli normálni ľudia, ktorí dokážu sústavne pracovať bez úplatkov a napĺňať, či mapovať požiadavky a neustále sa zvyšujúce nároky obyvateľov tejto krajiny. Samozrejme, aj tu platí česť výnimkám. Toto sú hlavné dôvody prečo sme sa začali zaoberať tým, ako môžeme Slovensku pomôcť a zhodli sme sa na založení odbornej platformy,” ozrejmila Lenka Belovičová, zakladajúca členka o.z.

Čo presne vaša platforma ponúka? Možno ju spojiť so vznikajúcou politickou stranou?

“Moje Slovensko je platforma, iniciatíva ktorá už stihla združiť stovky aktívnych ľudí, či odborníkov, prevažne mladých šikovných ľudí pre riešenie reálnych problémov na Slovensku. Každý máme to svoje Slovensko a vidíme ho svojimi očami. Každý si myslíme, že pre Slovensko je najlepšie niečo iné. Snahou tejto platformy bude ukazovať názory a rôzne pohľady na témy a oblasti, vyzdvihovať pozitívne príklady a zaoberať sa reálnymi dátami a štatistikami.

Moje Slovensko bude občianska iniciatíva, a teda občianske združenie, ktoré má v stanovách, že jeho členmi nesmú byť politici alebo, že sa nikdy nepreklopí na politickú stranu.

Ak sa však ktokoľvek z platformy bude chcieť stať politikom alebo založiť politickú stranu, bude musieť podľa stanov združenie opustiť,” dodala Jana Pechovská, generálna manažérka združenia.

Aké ciele ste v platforme vytýčili?

“Hlavným cieľom platformy bude propagovať víziu krajiny podľa občianskeho združenia a názorov ľudí tak, aby sa s ňou stotožnil národ a ľudia o nej hovorili (problém = riešenie). Neskôr by si ju mali osvojiť politici a dať dokopy všetky prostriedky, expertov a nástroje na to, aby sa naša krajina postupom času priblížila, alebo úplne dosiahla víziu modernej, lepšej a zdravšej krajiny,” približuje Matej Brečka, zakladajúci člen.

Štatutárom občianskeho združenia je Martin Pechovský, ktorý v súčasnosti pôsobí ako expert pre IT, inovácie a kreatívny priemysel pre firmy a štát na Slovensku.

Prečo ste sa začali venovať tejto myšlienke?

S manželkou Jankou to už ťaháme dáky ten rok. Spolu podnikáme, spolu sme si založili rodinu a spolu s úžasnými mladými ľuďmi, ale aj s Vami, sme sa rozhodli založiť občianske združenie, ktoré sa bude zaoberať budúcnosťou našej krajiny. Myslíme si, že teraz je ten správny čas na víziu Slovenska práve preto, že nová vláda bude nastavovať svoj vládny program, ale aj preto, že v predvolebnom boji je podľa nás dôležité nestratiť súdnosť a zamerať sa na ozajstné problémy tejto krajiny.

Čo pre vás osobne znamená zaoberať sa budúcnosťou našej krajiny?

Slovensko je naša vlasť, ktorej národ, tradície ale aj pamiatky a hodnoty musíme chrániť, no zároveň musíme ísť s dobou. Čaká nás veľmi náročné obdobie. Obdobie kedy musíme čeliť množstvu nových problémov, o ktorých sa málo hovorí, pretože sú nepopulárne a nechceme si ich ako národ pripustiť. V parlamentných voľbách to vyzerá tak, že politické subjekty budú mať problém vôbec spoločne fungovať. Rastie nám počet duševných chorôb. Úmrtnosť na rakovinu je najväčšia v EÚ.

Naše domácnosti sa zadlžujú najrýchlejšie z V4. Starneme a štruktúra demografickej krivky sa výrazne mení, čo spôsobuje problémy na pracovnom trhu.

Príroda sa nám stráca pred očami, naše lesy miznú dva krát rýchlejšie a to najmä v národných parkoch. Rastie nám počet vozidiel na vystavanú infraštruktúru. Automatizácia vytláča rôzne pracovné pozície. Hlúpneme? V testovaniach čitateľskej gramotnosti PISA sme obstáli veľmi zle. Nápady a inovácie sú stále pre nás TABU, stávame sa len akousi výrobnou linkou. V potravinovej sebestačnosti sme sa prepadli z 90% na 40%. Služby verejnej správy stále nezodpovedajú hodnote, ktorú na ne vynakladáme. A v neposlednom rade máme problém v dosahovaní spravodlivosti.

Chcete teda na riešenie otvoriť nové otázky, ale čo tie, ktoré dnes riešia problémy Slovenska?

V spoločnosti sa nastoľujú falošné témy, ktoré ale nie sú reálnym problémom Slovenska. Sú to témy od LGBT až po migrantov. Bohatí ľudia manévrujú a hrajú sa s emóciami nás, ľudí, len aby si získali našu priazeň. Z osobnej skúsenosti viem, že keď budeme ale k sebe úprimní a budeme si hovoriť pravdu, Slovensko sa stane lepšou krajinou. Chceme preto prinášať témy, o ktorých sa hovorí menej, ale výraznejšie nám pomôžu.

Slovensko potrebuje začať bojovať za niečo, nie stále proti niečomu alebo niekomu. Potrebujeme víziu modernej krajiny, ktorá bude reflektovať spomínané problémy a výzvy budúcnosti tak blízkej ako aj tej vzdialenej.

Ako sa môžu zapojiť noví členovia alebo niekto kto chce pomôcť vašej platforme?

Potrebujeme začať písať dobrý príbeh zdravej (aj ekonomicky), bezpečnej, úspešnej, sebestačnej, vzdelanej, atraktívnej, spravodlivej a kultúrnej krajiny. Ak to niekto cíti rovnako, nech sa pridá ku nám a spoločne si takúto víziu napíšeme a odovzdáme ju kompetentným, ktorí majú silu poviesť našu krajinu k jej naplneniu.

(PR článok)

Iniciatíva Moje Slovensko
2
Galéria
Zdroj: OZ Moje Slovensko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM