Správy Zo zahraničia

10 najohrozenejších krajín: Svet čelí hrozbe hladomoru "biblických rozmerov"

Zo správy WFP vyplýva, že počet hladujúcich ľudí by sa mohol zvýšiť zo 135 na viac než 250 miliónov.

Ilustračný obrázok k článku 10 najohrozenejších krajín: Svet čelí hrozbe hladomoru "biblických rozmerov"
5
Galéria
Zdroj: TASR

Predstavitelia Svetového potravinového programu (WFP) vo svojej výročnej správe varovali, že svet čelí v dôsledku pandémie nového koronavírusu hrozbe rozsiahlych hladomorov „biblických rozmerov“. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica BBC.

Výkonný riaditeľ WFP David Beasley uviedol, že na to, aby sa zabránilo katastrofe, je potrebná rýchla akcia. Beasley sa počas videokonferencie obrátil na Bezpečnostnú radu OSN s tým, že svet musí „konať múdro a rýchlo“.

Hladomor

„Môže sa stať, že budeme čeliť viacerým hladomorom biblických rozmerov v priebehu niekoľkých mesiacov,“ povedal Beasley. „Pravdou je, že čas nie je na našej strane,“ zdôraznil.

„Som presvedčený, že s našimi odbornými znalosťami a našimi partnerstvami spoločne vytvoríme tímy a programy, ktoré sú nevyhnutné, aby sme zaistili, že z pandémie COVID-19 sa nestane ľudská a potravinová kríza,“ vyzval.

Zo správy WFP vyplýva, že počet hladujúcich ľudí by sa mohol zvýšiť zo 135 na viac než 250 miliónov.

Rana pre i tak chudobných

Najviac ohrozených je desať krajín, ktoré sú poznačené konfliktmi, ekonomickou krízou a klimatickou zmenou: Jemen, Konžská demokratická republika, Afganistan, Venezuela, Etiópia, Južný Sudán, Sudán, Sýria, Nigéria a Haiti. V Južnom Sudáne potravinová kríza vlani ovplyvnila 61 percent tamojšej populácie.

Časti východnej Afriky a južnej Ázie pritom už pred pandémiou koronavírusu čelili vážnemu nedostatku potravín spôsobenému suchom a inváziou kobyliek, pripomenula BBC.

Beasley, ktorý sám nedávno prekonal COVID-19, vyjadril v rozhovore pre BBC obavy, že v priebehu mesiacov môže zomrieť až 30 miliónov ľudí, ak OSN nezabezpečí viac potravinovej pomoci a finančných zdrojov.

Hladomor v Afrike
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM