Zo zahraničia

WHO šokuje: "Indický" variant covidu je nákazlivejší a zrejme aj odolnejší voči vakcínam!

WHO má informácie potvrdzujúce zvýšenú šíriteľnosť tohto variantu aj jeho možnú zvýšenú odolnosť voči vakcínam.

Ilustračný obrázok k článku WHO šokuje: "Indický" variant covidu je nákazlivejší a zrejme aj odolnejší voči vakcínam!
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu uviedla, že variant koronavírusu SARS-CoV-2 šíriaci sa v Indii bol detegovaný v desiatkach krajín po celom svete.

Nákazlivejší variant

WHO spresnila, že variant C.1617 covidu-19, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii vlani v októbri, bol zistený v sekvenciách vírusu, zaznamenaných v databáze GISAID, „zo 44 krajín vo všetkých šiestich regiónoch WHO“. WHO dodala, že dostala správy o zistení tohto variantu koronavírusu SARS-CoV-2 z ďalších piatich štátov.

WHO v pondelok oznámila, že variant koronavírusu SARS-CoV-2 šíriaci sa v Indii sa zdá nákazlivejší ako pôvodný vírus, a označila ho za „znepokojujúci“.

Technická riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre reakciu na COVID-19 Maria Van Kerkhoveová povedala, že WHO má informácie potvrdzujúce zvýšenú šíriteľnosť tohto variantu aj jeho možnú zvýšenú odolnosť voči vakcínam.

India má v súčasnosti najvyšší denný priemer úmrtí na ochorenie COVID-19 na svete. Každé tretie úmrtie na covid na svete je v súčasnosti hlásené práve z Indie.

Očkovanie na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM