Webnoviny - Svet

Wozniacka dostala výprask, Hantuchová bola excelentná

WEBNOVINY.SK

Foto: AP Photo/Michel SpinglerPARÍŽ 27. mája (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Daniela Hantuchová na siedmy pokus prvý raz vo svojej kariére zdolala úradujúcu jednotku svetového rebríčka WTA. V piatkovom zápase 3. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku) zvíťazila nad favorizovanou Dánkou Caroline Wozniackou vďaka vynikajúcemu výkonu za 73 minút 6:1, 6:3. V prvom sete dominovala na „winnery“ až ohurujúco jednoznačne 15:0.

Hantuchová si na povestne rýchlom dvorci Suzanne Lenglenovej od stavu 1:1 na gemy pripísala 9 hier v rade. Wozniacka síce potom zásluhou jedného prerazenia podania súperky znížila v druhom sete z 0:4 na 3:4, ale Slovenka už nezaváhala. Dánka pri prvom mečbale poslala bekhend do siete.

Bývalá päťka renkingu Hantuchová (momentálne 29. pozícia) sa prebojovala do osemfinále na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska štvrtýkrát, bola v ňom aj v rokoch 2002, 2006 a vlani. Pred dvanástimi mesiacmi podľahla Srbke Jelene Jankovičovej, teraz bude v nedeľu čeliť miestnej šampiónke zo sezóny 2009 Svetlane Kuznecovovej. Proti Ruske má bilanciu 4:7 a ťahala za kratší koniec v oboch doterajších vzájomných dueloch na najpomalšom podklade. Predvlani v Ríme to bolo dvakrát 3:6, odvtedy sa spolu nestretli.

Ohlasy dánskych médií

Ekstra Bladet: „Caroline dostala výprask a bola na pokraji náreku. Do tváre sa jej vpísalo sklamanie. Dúfala, že jej čas príde práve teraz. Opúšťať Paríž už po 3. kole a takejto jasnej prehre je pre ňu určite ťažkou skúsenosťou. Prejavila však veľké uznanie výkonu súperky. V súboji s ultra nabrúsenou Hantuchovou, ktorá zahrala excelentne, sa Wozniacka snažila o zvrat, ale márne. Vyznievala unavene, slabo sa pohybovala.“

Ritzau: „Potupa, ale podráždená Wozniacka po nej odmietla pochybnosti. Na kurte bola bez šance proti Hantuchovej, ktorá ju ubila, na tlačovej besede však Caroline odvracala všetky výpady. Prekvapenie je o to väčšie, že Slovenka v troch predchádzajúcich vzájomných zápasoch nezískala ani set. Teraz však robila minimum chýb, jej tvrdé údery nútili favoritku pobiehať hore – dolu a často sa im len prizerať. Vyústilo to do veľkého sklamania: svetová jednotka nezíska ani na 17. pokus svoju prvú grandslamovú trofej. Hantuchová po tomto veľmi pôsobivom výkone môže nastúpiť na osemfinále s riadnou porciou sebavedomia.“

Politiken: „Prevalcovaná a vyradená. Po zápase aspoň uznala, že súperka bola pridobrá. Bez prehnaných emócií to zopakoval aj jej otec a zároveň tréner Piotr.“

Piotr Wozniacki (otec a tréner Caroline Wozniackej, zdroj: Politiken):

"Hantuchová dosahuje veľmi vysokú úroveň. Niet pochýb, že dnes zvíťazila tá lepšia hráčka na dvorci. Azda sa jej teraz podarí triumfovať na celom turnaji. Vždy sa nájde zápas či aspoň set, v ktorom vás niekto úplne prekvapí. V rámci Top 50 svetového rebríčka nie sú veľké rozdiely, takže sa ľahko môže stať to, čo sme práve videli.

Caroline nezahrala práve najlepšie, to je jasné. Nič jej však nevyčítam. Počínala si solídne a ja nie som sklamaný, keď súperka vyrukuje s takýmito kvalitami. Musíme ďalej pracovať a nájsť nejaké tromfy, ktoré to zvrátia nazad v náš prospech."

Ak Hantuchová medzi najlepšími šestnástimi uspeje, vystrieda k 6. júnu Dominiku Cibulkovú na poste domácej jednotky. Na vyrovnanie osobného maxima z úrovne „veľkej štvorky“ by 28-ročná popradská rodáčka potrebovala zvládnuť ešte dve kolá – v sezóne 2008 totiž bola v semifinále na melbournských Australian Open.

Hantuchová znížila v štatistike zo zápasov s 20-ročnou držiteľkou 16 titulov Wozniackou na 1:3. Revanšovala sa jej za prehru 1:6, 6:7 (7) z marca v Miami. Na tvrdom povrchu na Floride vtedy nezužitkovala 3 setbaly a celkovo premenila len 1 z 8 brejkbalov. Pre Wozniacku zostáva maximon na tomto podujatí štvrťfinále, celkovo je ním finále z newyorských US Open 2009. Dánka aj v pondelok po RG bude jednotkou počítačového poradia, pretože Belgičanka Kim Clijstersová ako jediná ohrozujúca prehrala už vo štvrtok v 2. kole zo 6:3, 5:2 a dvoch mečbalov.

Jeden z najlepších zápasov v mojej kariére, skonštatovala Hantuchová

"Dnes som sa na dvorci cítila veľmi dobre a povedala by som, že to bol jeden z najlepších zápasov v mojej kariére. Držala som sa taktických zámerov. Robila som presne to, čo som mala. S koučom sme to pred zápasom podrobne preberali, nechýbalo mi sebavedomie. Bola som naozaj rada, že sa mi s drobnými výnimkami darilo predvádzať moju hru. Ani po súperkinom dotiahnutí sa na 3:4 som nebola nejako znepokojená. Bolo mi jasné, že musím zotrvať pri tom, čo ma držalo počas celého zápasu. Koncentrovať sa najmä na gemy pri mojom podaní a hrať stále agresívne. V tom bol kľúč.

Samozrejme, že s výsledkom som veľmi, veľmi spokojná. Myslím si, že od tej mojej prehry s Caroline v Miami som mala lepšiu formu. Navyše, vedela som, čo vtedy z mojej strany bolo nesprávne, a snažila som sa zobrať si z toho ponaučenie. V ostatných týždňoch som hrala veľmi dobre, predvádzala som skvelý tenis, a hoci som na niekoľkých turnajoch mala smolu na žreb i koncovky zápasov, cítila som, že moja výkonnosť je na potrebnej úrovni. Bola to len otázka času. Ten teraz prišiel. Tvrdo pracujem a ono sa to zúročuje, skúsenosti nemenej," povedala Daniela Hantuchová na tlačovej besede a dodala:

„Myslím si, že aj tento výsledok poukazuje na silu terajšieho ženského tenisu. Je to veľmi otvorené a v podstate na každom turnaji môže triumfovať ktorákoľvek hráčka. Rada sama seba považujem za jednu z tých, ktoré majú dobrú šancu. Zároveň však musím zdôrazniť, že sa nepozerám prehnane dopredu. Pokúsim sa znova čo najlepšie pripraviť na nasledujúci zápas a uvidíme, čo z toho vzíde.“

Caroline Wozniacka Foto: SITA/AP"Daniela dnes zahrala veľmi, veľmi dobre. Určite lepšia ako ja – o tom niet pochýb. Vedela, čo chce na dvorci robiť, a aj to zrealizovala. Bola dnes pre mňa pridobrá," uznala Caroline Wozniacka na tlačovej besede a dodala: "Antuka určite nie je povrchom, ktorý mám najradšej, ale napriek tomu som dúfala, že sa mi tu podarí dosiahnuť lepší výsledok. Musím však zopakovať, že Daniela je kvalitnou hráčkou.

Ak si naďalej dokáže počínať takýmto spôsobom, bude ťažké zdolať ju. Vždy, keď som sa pokúsila ešte pridať, pridala aj ona. Usilovala som sa o ostrejšie uhly a menej ploché údery, ale ani to nezabralo. Naozaj mi nedala šancu dostať sa do zápasu. Áno, znížila som v druhom sete na 3:4, ale ona aj potom zahrala dobre, s dostatočnou dĺžkou."

Kouč Lipták: „Daniela mala sebavedomie a nezapochybovala“

„Asi to bol jej najlepší zápas počas toho nášho spoločného obdobia, som veľmi rád. Už v 2. kole proti Talianke Sare Erraniovej však predviedla veľmi dobrý výkon. V stredu to vyzeralo jednoducho, ale nebolo to až také ľahké. Daniela však prakticky bez zaváhania plnila, čo bolo treba. Preto to dobre dopadlo vtedy aj teraz,“ povedal kapitán fedcupovej reprezentácie SR Matej Lipták pre agentúru SITA.

Bývalý kouč Jarmily Gajdošovej, Karola Becka, Petry Kvitovej či Lukáša Lacka zdôraznil, že k úspechu proti favorizovanej Wozniackej viedla dôkladná taktická príprava a neochvejné prenesenie vytýčenej stratégie na dvorec Suzanne Lenglenovej:

„Určite sme nastupovali so sebavedomím, hoci Daniela mala proti Wozniackej bilanciu 0:3. Už ten predchádzajúci zápas v Miami totiž napriek prehre naznačil, že Daniela má hru, ktorou by Caroline mohla zdolať. Z toho zápasu sme sa poučili a snažili sme sa na základe tej skúsenosti pripraviť nejaký systém. Daniela potom ten koncept uplatňovala skoro počas celého dnešného stretnutia. Nerád by som však zachádzal do nejakých detailov, pretože treba myslieť aj na budúcnosť. V princípe sme však vychádzali z toho, že Daniela musí predvádzať svoju hru a nesnažiť sa prispôsobiť súperke. Zdôrazňoval som jej, že tej taktike stále musí veriť a nesmie zapochybovať ani v prípade, ak by jej niečo nevychádzalo. Set a pol to bolo vynikajúce, potom prišli problémové gemy. Dôležité vtedy bolo zachovať si pokoj a vnútornú pohodu. Daniela si udržala pevné nervy, hoci sa Caroline dotiahla na 3:4.“

Z Kremnice pochádzajúci 33-ročný pražský rodák Lipták na margo osemfinálového duelu s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou uviedol:

„Bude to úplne nový zápas. Daniela však po tom dnešnom určite môže mať väčšie sebavedomie. Ukazuje sa tu vo veľmi dobrej forme, vnímam to pozitívne. Svetlana je však skvelou hráčkou, ktorá aj vďaka skúsenostiam dokáže práve na grandslamových turnajoch zahrať výborne. Netreba azda pripomínať, že predvlani tu získala titul.“ Lipták nepreceňuje faktor povestnej rýchlosti kurtu, z ktorého Hantuchová „vystrieľala“ Wozniacku, upozornil skôr na iný aspekt:

„Ten dvorec je príjemný, ale za dôležité tiež považujem, že sa tu hrá s pomerne rýchlymi loptami, ktoré Daniele vyhovujú.“

Brad Gilbert počas druhého setu (bývalý kouč Agassiho, Roddicka a Murrayho): „Čo sa to deje so svetom? Dani Hantuchová je vo švungu a ´Woza´ sa asi za pochodu prespí až k prehre. Vyzerá vyprahnuto a uťahane. Dani je obrovsky popredu.“

Greg Rusedski počas druhého setu (finalista US Open 1997): „Dokáže Hantuchová dokončiť dielo? Dve najvyššie nasadené by boli vonku.“

Roland Garros (oficiálne konto podujatia): „Po Stosurovej, Ivanovičovej a Clijstersovej je von z turnaja aj Wozniacka. ´Pavúk´ azda ešte nikdy nebol otvorenejší.“

WTA (oficiálne konto Tenisovej asociácie žien): „Hantuchová odpálila Wozniacku.“

Hantuchová na Roland Garros: 2001 – 2. kolo / Conchita Martínezová (Šp.) 6:7 (4), 4:6 2002 – 4. kolo (osemfinále) / Monica Selešová (USA) 4:6, 5:7 2003 – 2. kolo / Ashley Harkleroadová (USA) 6:7 (2), 6:4, 7:9 2004 – 1. kolo / Šinobu Asagoeová (Jap.) 1:6, 3:6 2005 – 3. kolo / Kim Clijstersová (Belg.) 4:6, 2:6 2006 – 4. kolo (osemfinále) / Kim Clijstersová (Belg.) 1:6, 4:6 2007 – 3. kolo / Anabel Medinová-Garriguesová (Šp.) 6:4, 6:7 (2), 5:7 2008 – nehrala pre únavovú zlomeninu pätnej kosti na pravej nohe 2009 – 1. kolo / Virginie Razzanová (Fr.) 3:6, 3:6 2010 – 4. kolo (osemfinále) / Jelena Jankovičová (4-Srb.) 4:6, 2:6 2011 – zatiaľ osemfinálové 4. kolo (ešte môže postúpiť ďalej) Pozn.: Za ročníkom je uvedené kolo, do ktorého sa dostala, meno premožiteľky a výsledok.

Bilancia vzájomných súbojov slovenskej tenistky Daniely Hantuchovej s hráčkami, ktoré boli alebo sú jednotkami svetového rebríčka WTA vo dvojhre:

Martina Navrátilová (USA) 0:1 Monica Selešová (USA) 0:1 Martina Hingisová (Švajč.) 3:2 Lindsay Davenportová (USA) 0:7 Jennifer Capriatiová (USA) 0:2 Venus Williamsová (USA) 0:10 Serena Williamsová (USA) 1:8 Kim Clijstersová (Belg.) 0:9 Justine Heninová (Belg.) 2:3 Amélie Mauresmová (Fr.) 2:4 Maria Šarapovová (Rus.) 1:7 Ana Ivanovičová (Srb.) 1:4 Jelena Jankovičová (Srb.) 3:5 Dinara Safinová (Rus.) 4:7 Caroline Wozniacka (Dán.) 1:3

Spolu: 18 víťazstiev – 73 prehier

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM