Webnoviny - Svet

Yzerman prirovnal Crosbyho ku Gretzkému

WEBNOVINY.SK

Sidney Crosby Foto: SITA/APVANCOUVER 1. marca (WEBNOVINY) – Kanadské médiá zaradili autora rozhodujúceho gólu finálového duelu turnaja mužov na skončených XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri medzi hokejové legendy Wayna Gretzkého, Mauricea Richarda, Gordieho Howa a Maria Lemieuxa. Crosby má totiž vo veku 22 rokov na svojom konte už víťazstvo v Stanleyho pohári, po nedeli aj zlato spod piatich kruhov a v Pittsburghu už nosí na drese kapitánske „céčko“. Oba cenné triumfy navyše zaznamenal mladý center v rozpätí ôsmich mesiacov. „Je to neuveriteľné. Viete čo? Každé dieťa sníva, že raz dostane takúto šancu stať sa olympijským víťazom. Najmä v Kanade je to často opakujúci sa sen. Keď som vyrastal ja, sníval som o tom tisíckrát. Teraz, keď sa mi podarilo toto prianie splniť, sa cítim neuveriteľne,“ uviedol po nedeľňajšom zápase Crosby.

Nový hrdina do hokeja zbláznenej krajiny si zlatú olympijskú medailu po finálovom stretnutí viditeľne užíval, no v niektorých momentoch akoby nemohol uveriť, že sa mu ju podarilo získať. Sňal si ju totiž z krku a obzeral z oboch strán, či je ozaj skutočná. „Získať zlato bol jeho osud. Od malička, počas pôsobenia v juniorských súťažiach a rovnako aj v NHL. Je to len jeden z okamihov v jeho kariére. Má iba 22 rokov a je výnimočný. Pripomína mi Wayna Gretzkého,“ poznamenal výkonný riaditeľ kanadskej hokejovej federácie Hockey Canada Steve Yzerman.

Na Crosbyho nezabudnuteľnom gólovom momente sa výraznou mierou podieľal jeho spoluhráč Jarome Iginla, ktorý po stretnutí so smiechom popísal rozhodujúcu situáciu: „Získal puk a prihral mi ho. Zrazu som počul nenormálne kvílenie, že je pri bránke a je voľný. Tak som mu dal puk a on rozhodol.“ Samotný Crosby na okamihy pred najdôležitejším gólom mužského hokejového turnaja na ZOH vo Vancouveri spomína s radosťou a s úsmevom ich popisuje: „Tréner mi povedal, aby som poslal puk do bránky. Poradil mi dobre.“

SITA, AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM