Rôzne

Z Bojníc do Prahy: Samec antilopy vranej odcestoval, cieľom je spojenie so samicami

Samec antilopy vranej, ktorého odchovala Národná zoologická záhrada v Bojniciach, odcestoval v uplynulých dňoch do pražskej zoo. Cieľom výmeny je spojiť ho s tamojšími samicami, čo by mohlo priniesť prírastky.

Ilustračný obrázok k článku Z Bojníc do Prahy: Samec antilopy vranej odcestoval, cieľom je spojenie so samicami
Foto: Jana Buvalová

„Do pražskej zoologickej záhrady sme odoslali dvojročného samca antilopy vranej, ktorý sa volá Farim, na základe doporučenia dánskeho koordinátora plemennej knihy. Pripojil sa tam ku skupine samíc. Podľa informácií od našich českých kolegov sa mu tam darí dobre a do skupiny sa zaradil,“ uviedla pre TASR hovorkyňa bojnickej zoo Simona Kubičková.

Zoo v Bojniciach chová tento druh podľa nej ako jediná zoologická záhrada na Slovensku, je to konkrétne od roku 2010. „Antilopa vraná patrí medzi väčšie druhy afrických antilop. Obýva lesnaté a krovinaté savany južnej a východnej Afriky. Je to pomerne veľká antilopa, pretože meria 120 až 140 centimetrov a váha u dospelého samca môže dosiahnuť až 270 kilogramov. Ako napovedá názov vraná, samec je čierny a má výrazné veľké rohy, rohy má aj samica, ale sú menšie, samica je hnedej až tmavohnedej farby,“ priblížila.

Tento druh je podľa hovorkyne zoo známy aj svojou bojovnosťou, samce v prípade svojho ohrozenia vedeli odohnať aj leva.

Návštevníci môžu antilopy vrané vidieť v hornej časti expozície zoologickej záhrady.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM