Zo Slovenska

Z Bratislavy absurdistan? Po fiasku s nočným životom prišiel koniec ohňostrojov!

Oslava spojená s ohňostrojom? Kým v Prahe je takéto divadlo bežnou súčasťou života, Bratislava ich chce zakázať a podnikatelia sa búria.

Ilustračný obrázok k článku Z Bratislavy absurdistan? Po fiasku s nočným životom prišiel koniec ohňostrojov!
Zdroj: TASR

Významné životné udalosti, pri ktorých si chceme dopriať niečo veľkolepé a výnimočné, sa možno zmenia. Bratislava chce divadlo na oblohe v podobe ohňostroja zakázať. Rozhodnutie padne zajtra (29. septembra).

Ročne sa v našom hlavnom meste konajú desiatky ohňostrojov. Najčastejšie pri príležitosti svadobných osláv, firemných večierkov či narodeninových posedení. Každý ohňostroj musí už aj teraz, podľa súčasne platnej legislatívy, povoliť mesto a to priamo podpisom primátora.

Bez takéhoto povolenia je ohňostroj nelegálny a profesionálnemu odpaľovačovi ohňostrojov v prípade vykonania takéhoto ohňostroja hrozí odobratie licencie.

Konečná?

Ohňostroje sa tiež musia vždy odpáliť do desiatej hodiny večer, aby bol dodržaný nočný pokoj. Ohňostrojom v Bratislave však má byť od novembra koniec. Mestskí poslanci predložili na pripomienkovanie návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktoré ohňostroje celoročne zakáže.

Čítajte aj: Bude sa na Silvestra strieľať? Niektorí by privítali úplný zákaz pyrotechniky

Výnimka bude len na štyri hodiny počas silvestrovskej noci. Bratislava v tomto smere predbehne v regulácii iné európske metropoly a napríklad aj susedných Čechov či Poliakov. Tam nielen že sa ohňostroje konajú, ale ohnivé festivaly lákajú na toto divadlo stovky tisíc návštevníkov.

Na Slovensku máme dokonca takých odborníkov, že tieto festivaly pravidelne vyhrávajú. Komunita spoločností, ktoré podnikajú v tejto oblasti, sa v spoločnej tlačovej správa pýta prečo?

Otázky bez odpovedí

Prečo nám zakazujete slobodne podnikať a ľuďom odopierate zábavu? Je to pre sťažnosti psíčkarov? Je to pre hluk, ktorý nepochybne ohňostroje robia? Je to preto, že je v hlavnom meste aj veľa nelegálnych ohňostrojov? Pretože sa chcete zapáčiť voličovi?

Matky s deťmi, ktoré sa musia hrať v ihrisku plnom psích exkrementov by sa mohli sťažovať na neporiadnych majiteľov psov zato, že ohrozujú zdravie detí. Ale zakázalo by mesto majiteľom psov vychádzky v parkoch kde sú detské ihriská? Nepravdepodobné. Ohňostroje robia hluk – nepochybne.

Čítajte aj: Majitelia protestujú. Včera o desiatej večer kaviarne a bary v centre zatvorili

„Aj podniky v Starom meste, ktoré prekračujú povolené hladiny hluku celé hodiny po polnoci vadia obyvateľom okolitých domov. Ale zatvára im niekto prevádzky za hlasnú hudbu? Zakazuje im podnikať? Nie. Veľa nelegálnych ohňostrojov v meste sa dá tiež riešiť a to dôkladnejšou kontrolou mestskej polície, ktorá je mimochodom aj presne na toto určená. Na záver máme zapáčenie sa voličovi – aký paradox. Mesto si na svoje mestské oslavy ohňostroje objednáva,“ píše sa v stanovisku.

Ako ďalej dodávajú, ich zákazom docielia poslanci mestského zastupiteľstva v Bratislave jediné – rozmach nelegálnych ohňostrojov, ktoré prinesú so sebou zranenia amatérskych pyromanov. Preto profesionálni odpaľovači ohňostrojov z celého Slovenska vyzývajú primátora Bratislavy aj poslancov mestského zastupiteľstva na diskusiu.

Ilustračné foto, TASR

Zábavná pyrotechnika
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM