Rastislav Dvorový Regióny

Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového

„Šimon, syn Jánov, miluješ ma väčšmi ako títo?“ (Jn 21, 15 - 19), je otázka, s ktorou sa Učiteľ obracia na Šimona Petra.

Ilustračný obrázok k článku Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového
Zdroj: Bardejovský Reportér

„Šimon, syn Jánov, miluješ ma väčšmi ako títo?“ (Jn 21, 15 – 19), je otázka, s ktorou sa Učiteľ obracia na Šimona Petra. Hoci tu nie je celkom správne volať ho Peter, ale to by bolo príliš dlhé predtým, než ho vyzve, aby ho sledoval. A to sme na konci Jánovho evanjelia.

Na rozdiel od synoptikov pozvanie nasledovať Ježiša je až na konci a to vôbec nie náhodou. Osobne si myslím, že je to jediná otázka, s ktorou sa na mňa obráti, keď sa stretneme tvárou v tvár. Nebude sa ma pýtať, koľko kníh som prečítal, koľko omší odslúžil, koľko krstov udelil. Ani v najmenšom ho nebude zaujímať koľko titulov a akademických hodností nazbieral, aké funkcie zastával. Bude odo mňa chcieť vedieť, či voľba Bergoglia bola platná, alebo v mene ktovie koho a čoho som stál „na stráži“.

Nebude sa ma pýtať, či som rešpektoval rubriky misála, alebo či som dal prijímanie rozvedenému a znovu zosobášenému. Neopýta sa ma, či som bol poslušný a pristupoval s rešpektom k svojim nadriadeným. Apropó stretli ste sa niekedy s nadriadeným, ktorý by bol podriadený? Opýta sa ma len jedno. Či som bol schopný milovať ho tak, ako On miloval mňa. Bude sa chcieť pozrieť a zistiť, či medzi mojim oblečením, ktoré nosím sa nájde zástera a ručník služobníka. Požiada ma, aby som si spomenul na všetky momenty, keď sme sa už nejakým spôsobom stretli, a či náhodou, zatiaľ čo bol nad niekým sklonený, ja som nevšímavo šiel ďalej. Nakoniec sa ma opýta, či som bol schopný milovať a nič viac. Až potom mi bude môcť znova povedať: „Poď za mnou“.

Evanjelium podľa Jána 21:Keď sa najedli, Ježiš sa opýtal Šimona Petra: „Šimon, syn Jánov, miluješ ma väčšmi ako títo?“ Odpovedal mu: „Áno, Pane, ty vieš, že ťa mám rád.“ Ježiš mu povedal: „Pas moje baránky.“ Opýtal sa ho aj druhý raz: „Šimon, syn Jánov, miluješ ma?“ On mu odpovedal: „Áno, Pane, ty vieš, že ťa mám rád.“ Ježiš mu povedal: „Pas moje ovce!“ Pýtal sa ho tretí raz: „Šimon, syn Jánov, máš ma rád?“ Petra zarmútilo, že sa ho tretí raz spýtal: „Máš ma rád?“, a povedal mu: „Pane, ty vieš všetko, ty dobre vieš, že ťa mám rád.“ Ježiš mu povedal: „Pas moje ovce! Veru, veru, hovorím ti: Keď si bol mladší, sám si sa opásal a chodil si, kade si chcel. Ale keď zostarneš, vystrieš ruky, iný ťa opáše a povedie, kam nechceš.“ To povedal, aby naznačil, akou smrťou oslávi Boha. Ako to povedal, vyzval ho: „Poď za mnou!“

Rastislav Dvorový (44) je katolícky kňaz, pochádza z Košíc. Ako kaplán pôsobil vo Svidníku, Jenkovciach a Prešove. Po štúdiách v Ríme bol misionárom na Ukrajine. V misijnom seminári v Izraeli vyučuje bohoslovcov. Venuje sa aj sprievodcovstvu na púťach.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM