Rastislav Dvorový Regióny Regióny

Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového

„Kto vás prijíma, mňa prijíma, a kto prijíma mňa, prijíma toho, ktorý ma poslal.“ (Mt 10: 34-11, 1)

Ilustračný obrázok k článku Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového
Zdroj: Bardejovský Reportér

Prijať je krásne slovo. Ale prijať v Ježišovom silnom zmysle tohto slova je niečo veľmi náročné a vyžaduje si osobné nasadenie a náš každodenný rast. Je to výzva k vnútornej slobode. Treba vytvoriť v našich srdciach prázdne miesta a odstrániť mŕtvolný zápach falošného pokoja, čiže pohodlnosti. Aby sme mohli prijať Ježiša a jeho posolstvo, je potrebné vytvoriť vnútorné nastavenie oslobodené od sebeckej, posadnutej lásky.

Hoci by šlo aj o také vzťahy, ako rodičia voči svojim deťom, či deti voči svojim rodičom, príbuzenské, alebo pseudo-priateľské vzťahy. V tomto smere existujú separácie, ktoré sa musia uskutočniť na úrovni vlastného „ega“. Nie preto, aby sme sa stali ponurými, smutnými a suchými askétmi, ktorí sa iba viac a viac umŕtvujú. V žiadnom prípade!

Ide tu o niečo úplne iné. Treba stratiť egocentrický, pseudo-afektívny život, aby sme mohli nájsť život nášho skutočného „Ja“. To jest hlboké a rozšírené srdce, ktoré sa stane naozajstným vo svojej schopnosti milovať. Pretože jeho láska bude obrazom Otcovej lásky, ktorý „dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých“ a posiela zúrodňujúci dážď na záhradu toho, kto na Neho myslí, ako aj na záhradu bezbožníka.

Keď nájdeš odvahu „stratiť“ tesnosť a upchatosť tvojho vnútorného príbytku, plného túžby vlastniť a iných sebeckých pocitov, nájdeš obrovskú slobodu prijatia. A v sestre či bratovi, pre ktorého z lásky vytváraš priestor pochopenia, prijmeš Večného: „Kto prijíma mňa, prijíma toho, ktorý ma poslal,“ čiže Otca a jeho Ducha lásky.

Evanjelium podľa Matúša 10, 39–42

Kto nájde svoj život, stratí ho, a kto stratí svoj život pre mňa, nájde ho. Kto vás prijíma, mňa prijíma. A kto prijíma mňa, prijíma toho, ktorý ma poslal. Kto prijme proroka ako proroka, dostane odmenu proroka. Kto prijme spravodlivého ako spravodlivého, dostane odmenu spravodlivého. A kto by dal piť jednému z týchto maličkých čo len za pohár studenej vody ako učeníkovi, veru, hovorím vám: „nepríde o svoju odmenu.“

Rastislav Dvorový (44)

je katolícky kňaz, pochádza z Košíc. Ako kaplán pôsobil vo Svidníku, Jenkovciach a Prešove. Po štúdiách v Ríme bol misionárom na Ukrajine. V misijnom seminári v Izraeli vyučuje bohoslovcov.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM