Zo Slovenska

Z fondu pomoci vyplatil úrad vlády necelých 100-tisíc eur. Ako žiadať o príspevok?

Fond je určený na pomoc ľudom, ktorých zasiahla koronakríza.

Ilustračný obrázok k článku Z fondu pomoci vyplatil úrad vlády necelých 100-tisíc eur. Ako žiadať o príspevok?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Fondu vzájomnej pomoci, ktorý po vypuknutí pandémie nového koronavírusu založil premiér Igor Matovič (OĽANO), doposiaľ odišlo 98 660 eur z vyzbieraných 692 535 eur.

Od nového roka z neho Úrad vlády (ÚV) SR vyplatil príspevky 39 žiadateľom. Ich výška sa pohybuje v rozmedzí od 500 do 1000 eur. Vyplýva to z údajov zverejnených na transparentnom účte fondu na webe Štátnej pokladnice. Zostatok na účte je 593 875,05 eur.

Fond je určený na pomoc ľudom, ktorých zasiahla koronakríza. Prispievať doň majú predstavitelia koalície, posledný riadny príspevok je z konca decembra 2020.

Úrad vlády vypláca prostriedky z fondu s pomocou neziskovej organizácie Ľudia ľuďom. Zriadil webový portál, kde môžu uchádzači o pomoc uverejniť svoju žiadosť. Každý overený žiadateľ má automaticky nárok na 500 eur z fondu.

Všetky zmluvy sú podľa tlačového a informačného odboru ÚV zverejnené v Centrálnom registri zmlúv, v ktorých sú podrobne uvedené ciele, na ktoré boli finančné prostriedky vyplatené.

Ďalšie príspevky závisia od podpory verejnosti. Úrad vlády poskytne konkrétnemu žiadateľovi o pomoc toľko peňazí, koľko mu prispeje verejnosť. Ak prispeje 30 eur a viac, z fondu pôjde 30 eur. Maximálna výška príspevku z fondu pre jedného žiadateľa je 1000 eur. Viac o pomoci sa dočítate TU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM