Webnoviny - Svet

Z prepáleného oleja vyrobia motorové palivo už aj u nás

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Odovzdať použitý kuchynský olej priamo na vybraných čerpacích staniciach Slovnaft ponúka dnes predstavený projekt „Aj kvapka oleja sa ráta“. V celej Európe sa zbiera, separuje a upravuje odpad rôznymi spôsobmi. Postupne sa ľudia naučili separovať plasty, sklo a papier. No jedna z odpadových surovín z našich domácností stále končí nevyužitá v kuchynských drezoch a kanalizácii, ktorú postupne upcháva. Preto sa spoločnosti Slovnaft a Rest Oil rozhodli pre pilotný projekt zberu požitého kuchynského oleja z domácností, aby ukázali, že aj táto odpadová surovina má svoje využitie. Počas 12 týždňov, od soboty 21. mája 2011, bude možné odovzdať v stanovenom čase použitý rastlinný olej priamo do zberného vozidla pristaveného na vybraných čerpacích staniciach Slovnaft. Projekt štartuje v Bratislave na čerpacej stanici na Bajkalskej ulici (Tri Veže), kde bude v sobotu 21. mája pristavené zberné vozidlo v čase od 10:00 do 15:00. Projekt sa bude realizovať aj v Nových Zámkoch, Nitre, Sládkovičove, Trnave a Pezinku.

Olej je možné odovzdať v klasických PET fľašiach

Na odovzdanie sú vhodné všetky typy rastlinných olejov (slnečnicový, repkový, ľanový a pod.), ktoré zostanú v domácnostiach po vysmážaní na panvici alebo vo fritéze, prípadne oleje slúžiace ako nálev potravín (sušené paradajky, ryby v konzerve, syry a pod.) Použité živočíšne tuky nie sú na ďalšie spracovanie vhodné, pretože pri chladnutí tuhnú. Olej je možné odovzdať v klasických PET fľašiach. Aj tie budú v rámci projektu separované a ekologicky recyklované.

Aj použitý olej sa dá ďalej spracovať a plnohodnotne využiť

Rastlinný olej je cenná priemyselná surovina využiteľná v rôznych odvetviach ako sú potravinársky priemysel, doprava, energetika, lesníctvo a pod. Aj použitý olej sa dá ďalej spracovať a plnohodnotne využiť. Modernými sacími vozidlami alebo zberom do vlastných kontajnerov či sudov sa iba v Rakúsku denne zozbiera niekoľko ton použitého kuchynského oleja na opätovné využitie. Na Slovensku však doposiaľ takáto iniciatíva pre domácnosti chýbala. „Rastlinné a živočíšne oleje, podobne ako iný potravinársky odpad vhodný napríklad na fermentáciu pre výrobu bioplynu, nemajú čo hľadať v často preťažených kanalizačných systémoch našich miest,“ uviedol Miroslav Dolnák zo Slovnaftu. „Podľa mnohých environmentalistov ešte horšia situácia je na slovenských dedinách, hlavne tam, kde chýbajú žumpy a tento odpad končí priamo v potokoch a riekach,“ dodal. Olej zozbieraný na čerpacích staniach bude následne spracovaný a ekologicky zhodnotený na ďalšie použitie ako biozložka pri výrobe motorových palív. Vyzbieraný a dočistený kuchynský olej následne spracuje leopoldovská spoločnosť Meroco. Z jedného litra použitého oleja tak dokáže vyrobiť až deväť decilitrov biozložky.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM