Prokop Slováček Regióny

Z REGIÓNOV: Pripomenieme si Černovskú tragédiu i slovenského vynálezcu

Pri tragédii v Černovej zomrelo 15 hrdinov, americká ambasáda má problém s plotom, ten sa stal čiernou stavbou. Na Hnusnô sa pozrieme optikou vtákov.

Ilustračný obrázok k článku Z REGIÓNOV: Pripomenieme si Černovskú tragédiu i slovenského vynálezcu
Zdroj: Dnes24.sk

Výročie Černovskej tragédie

Slovensko si dnes Pamätným dňom pripomína masaker z roku 1907. Za odvahu sa vtedy platilo životom. Obyvatelia obce Černová, ktorá je už súčasťou Ružomberka, sa pred 109 rokmi vzopreli rozhodnutiu úradov o vysviacke nového černovského kostola, pätnásť z nich zaplatilo za svoj nesúhlas životom, niekoľko desiatok bolo zranených. Chcete vedieť čo sa vtedy stalo?

Čo bude s plotom pred americkou ambasádou?

Bratislava bojuje s čiernou stavbou. A nie hocijakou. Na svedomí ju má americká ambasáda… Poslanec mesta a predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa bojuje za odstránenie plota. Nájomná zmluva k pozemkom sa skončila 15. augusta, to znamená, že veľvyslanectvo ich užíva už 72 dní bez právneho nároku.

Ako vidia Horehronie vtáky?

Pozrite si video z Horehronia z pohľadu vtákov. Letecké zábery v 4K kvalite, zachytávajúcim aj málo známu vodnú plochu. Poznáte Hnusnô?

Pocta vynálezcovi predchodcu vrtuľníka.

Vo Zvolenskej Slatine v okrese Zvolen otvorili v týchto dňoch park, ktorý pomenovali po slatinskom rodákovi Jánovi Bahýľovi (1856 – 1916). Bol vynálezcom, mal zaregistrovaných 17 patentov a najznámejší bol predchodca vrtuľníka.

Z REGIÓNOV: Pripomenieme si Černovskú tragédiu i slovenského vynálezcu
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM