Stanislav Černák Správy

Z rozpadávajúcej sa ruiny atraktívny hotel: Práce na Vígľašskom zámku finišujú!

Niekoľko rokov trvajúce rekonštrukčné práce na zámku Vígľaš budú ukončené koncom septembra 2013.

Ilustračný obrázok k článku Z rozpadávajúcej sa ruiny atraktívny hotel: Práce na Vígľašskom zámku finišujú!
Zdroj: TASR

Túto informáciu poskytla zástupkyňa investora, spoločnosti Zámok Vígľaš s.r.o., Ľudmila Červenková. „Momentálne sa končia všetky vonkajšie stavebné úpravy, zariaďuje sa interiér hotela,“ konštatovala. Potom by mali nasledovať ešte úpravy exteriéru. „Spustenie prevádzky hotela vidíme na začiatok budúceho roku,“ dodala.

Stálo to približne 14 miliónov eur

Rekonštrukcia kultúrnej pamiatky, stojacej pri ceste medzi Zvolenom a Lučencom, sa začala na jar 2010. Investor plánoval na práce spojené s opravami vynaložiť asi 14 miliónov eur. Investorská spoločnosť získala na obnovu pamiatky z eurofondov 6 miliónov eur. Keďže čiastka z eurofondov tvorí len polovicu nákladov na rekonštrukciu, spoločnosť musela zvyšok uhradiť z vlastných zdrojov.

Okrem celkovej rekonštrukcie stredovekého objektu sa počítalo aj s vybudovaním reštaurácie a hotelovej časti s 49 dvojlôžkovými izbami a deviatimi apartmánmi. Kongresová sála má mať kapacitu 250 miest. Okrem toho má v objekte vzniknúť aj priestor pre výstavy.

Obec zámok predala v roku 2008

Obec sa snažila zámok, ktorý sa nachádza v blízkosti štátnej cesty na trase Zvolen – Košice predať už niekoľko rokov. Kedysi figuroval na jednom z popredných miest aj na stránke ministerstva kultúry, ktorá ponúkala slovenské hrady a zámky na predaj. Aj keď záujemcov bolo niekoľko, kupec sa nikdy nenašiel. Samospráva neskôr hľadala investora, s ktorým by vytvorila novú spoločnosť. Po komunálnych voľbách v roku 2006 však nové zastupiteľstvo spoločný podnik odmietlo. Zámok predalo až v roku 2008 za jednu korunu.

Zámok bol od roku 1945 ruinou. Vtedy ho zničili armády počas oslobodzovacích bojov. Obci sa však v roku 2005 podarilo vďaka príspevkom z fondov Európskej únie zrekonštruovať baštu, vstupnú vežu a časť opevnenia. Na tieto práce vynaložila asi 497 909 eur. Brána, veža a hradné múry sú preto vo vlastníctve obce.

Na zámku sa v uplynulých rokoch, najmä počas letných prázdnin, stretávali početné skupiny umelcov, ktorí si z nádvoria vytvorili plenér. Konali sa tam tiež hudobné festivaly.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM