Regióny Zo Slovenska

Z vodného mlyna obytný dom: Humenská stavba získala prestížne architektonické ocenenie!

Laureátom 53. Ceny Dušana Jurkoviča, najstaršej a najdôležitejšej architektonickej slovenskej ceny, je dielo Mlyn Humenné.

Ilustračný obrázok k článku Z vodného mlyna obytný dom: Humenská stavba získala prestížne architektonické ocenenie!
Zdroj: Dnes24.sk

Najúspešnejším architektom za realizované diela Spolok architektov Slovenska (SAS) udelí v stredu svoje ceny za rok 2017. Najúspešnejší si ich prevezmú na slávnostnom večere v Malej sále Slovenskej filharmónie v Bratislave, nad ktorým prevzali záštitu prezident SR Andrej Kiska, minister kultúry Marek Maďarič a košický primátor Richard Raši.

A laureátom 53. Ceny Dušana Jurkoviča, najstaršej a najdôležitejšej architektonickej slovenskej ceny, je dielo Mlyn Humenné. Jeho autori Michal a Dušan Burákovci, Matúš Gomolčák a spoluautori Marek Bakalár, Tomáš Eisner, Marek Ganz z dlhodobo nevyužívaného vodného mlyna vytvorili štvorpodlažný obytný dom s podkrovím.

Zmysluplná revitalizácia

„Je to trvalo udržateľný projekt. Ukazuje nám víziu, že nevyužité a menej hodnotné stavby je možné zmysluplne revitalizovať, vdýchnuť im novú dušu a oživiť. Aj v lokalite, ktorá nie je komerčne atraktívna. Investor k tomu pristúpil zodpovedne a dal príklad, že aj v menších mestách možno postaviť veľmi kvalitnú architektúru,“ na stredajšej tlačovej konferencii v bratislavskom sídle SAS zhodnotil jeho prezident Juraj Hermann.

Podľa Michala Buráka to bol ich prvý bytový dom, ktorý realizovali. „Dali sme si na tom záležať, pretože v našom prostredí nie je veľa takýchto príležitostí. Investor nám dal šancu aj riešiť interiér všetkých 12 bytov, čo sa často nestáva,“ prezradil Burák.

Záverečná nominácia

Do záverečnej nominácie na túto cenu sa dostali ďalšie štyri diela, ktoré hodnotila medzinárodná porota: Poľovnícky dom v Malých Karpatoch (autori Peter Kožuško, Miroslav Hrušovský, Tomáš Auxt, Peter Hudač, spolupráca Michal Zábranský), Castellum Cafe v Nitre (Martin Dulík, Marek Šumichrast, Lívia Dulíková), Čakáreň v Národnom onkologickom ústave v Bratislave (Veronika Kotradyová, Martin Boleš), obnova starej synagógy v Bardejove (Peter Gomboš, Ján Krcho, Tomáš Lupták).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM