Správy

Za 11 mesiacov priemerne stúpli ceny potravín na Slovensku o 4,2 %: Najviac v celej EÚ

Priemerný rast cien potravín a nealkoholických nápojov na Slovensku dosiahol za 11 mesiacov úroveň 4,2 %, je to najviac v Európskej únii (EÚ).

Ilustračný obrázok k článku Za 11 mesiacov priemerne stúpli ceny potravín na Slovensku o 4,2 %: Najviac v celej EÚ
Zdroj: TASR

Za SR nasledovalo Rumunsko (4,1 %) a Maďarsko (3,9%). Médiá o tom v utorok informovala analytička Slovenského farmárskeho, družstva Eva Sadovská na základe údajov Štatistického úradu SR a Eurostatu.

V EÚ ako celku stúpli ceny potravín v priemere o 1,9 %, v eurozóne o 1,7 % počas 11 mesiacov roka 2018, dodala. Naopak, pokles cien potravín evidovali Íri (– 2,1 %) a stagnáciu cien Dáni a Gréci (o 0,1 % a 0,4 %).

Medziročný nárast cien potravín dosiahol v novembri 2018 na Slovensku úroveň 1,0 %. Po výraznom zdražovaní z konca roka 2017 a z prvého polroka 2018 je to spomalenie, uviedla. V prvom polroku 2018 priemerný medziročný nárast cien potravín dosiahol úroveň 5,4 %, pripomenula Sadovská. „Počas nasledujúcich mesiacov inflácia potravín spomalila pod štyri percentá, v októbri bola evidovaná na úrovni 2,3 % a v novembri dokonca na už spomínanej úrovni 1,0 %,“ priblížila situáciu na trhu.

Vysoký rast cien počas prvej polovice roka 2018 ovplyvnili podľa nej dozvuky fipronilovej a maslovej krízy. V prípade vajec a masla boli ceny vyššie ako pred rokom o desiatky percent. „V druhom polroku efekty káuz už iba doznievali a ceny vajec či viacerých mliečnych výrobkov stagnovali, prípadne zaznamenali dokonca mierny pokles,“ vysvetlila Sadovská s tým, že fázy poklesu a rastu sa počas roka striedali v prípade cien mäsových výrobkov, ovocia a zeleniny. Neprehliadnuteľný bol pokles ceny cukru, ktorý spôsobil jeho prebytok v Európe a zrušenie kvót.

Aj napriek tohtoročnému zdražovaniu potravín patrí SR medzi krajiny EÚ s najnižšími cenami potravín a nealkoholických nápojov. Lacnejšie potraviny sú iba v šiestich krajinách EÚ. Na druhej strane, v Maďarsku, Poľsku a ČR majú potraviny a nealkoholické nápoje lacnejšie ako Slovensko, uzavrela analytička Sadovská.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM