Lucia Lauková Správy

Za extrémne búrky môže Jadran: Opakovať sa môžu aj počas jesene

Mimoriadne teplé Jadranské more môže za búrky v uplynulých dňoch a hodinách. Extrémy nám hrozia počas celej jesene.

Ilustračný obrázok k článku Za extrémne búrky môže Jadran: Opakovať sa môžu aj počas jesene
Zdroj: TASR

September sa začal silnými búrkami. Voda potrápila hlavné mesto, stred Slovenska či Oravu. Ako uvádza portál imeteo.sk, to, čo sa však udialo počas noci z nedele na pondelok 3.9., sa na našom území tak často nevidí.

„Západ Slovenska zasiahla najintenzívnejšia séria búrok počas tohto roka. Západ zasiahli až štyri vlny búrok, ktoré spolu priniesli extrémne zrážkové úhrny,“ píše portál.

Na mnohých miestach od Myjavy, cez Trnavu, Nitru až po Komárno spadli podľa portálu výdatné zrážky od 50 až do 70 mm. Navyše, môže byť takýchto nocí počas septembra viac. „Extrémy nám hrozia počas celej jesene,“ predpovedá portál.

Môže za ne horúci Jadran

Za tieto silné búrky môže mimoriadne teplé leto, počas ktorého sa viac ako je bežné ohriali aj európske moria. Ako uvádza portál imeteo.sk, práve Jadranské more môže za predošlé búrky. „Nad Jadranom dochádzalo vplyvom veľmi teplej povrchovej vody k silnému odparu. Tento teplý a vlhký vzduch teraz okolo tejto tlakovej níže prúdi cez Balkán až nad naše územie,“ vysvetlil portál.

Extrémna môže byť aj jeseň

S intenzívnymi búrkami by sme mali počítať do stredy. Jadran sa však môže postarať o ďalšie extrémy počas jesene a zimy. V morských oblastiach dochádza podľa portálu v tomto období k prehlbovaniu tlakových níží, ktoré prinášajú veterné a upršané počasie. „Ak následne tieto tlakové níže putujú aj do našej oblasti, tak prinášajú nad Slovensko výdatné zrážky. Často teda býva jeseň upršaná a zima zasnežená,“ dodáva imeteo.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM