Tlačové správy

Za prvý polrok pomohol Fond vzájomnej pomoci 156 jednotlivcom a rodinám

Okrem jednorazového príspevku z Fondu vo výške 500 eur, ku každému jednotlivému daru do výšky 30 eur pridá ÚV SR rovnakú sumu.

Ilustračný obrázok k článku Za prvý polrok pomohol Fond vzájomnej pomoci 156 jednotlivcom a rodinám
Zdroj: pixabay.com

Za prvý polrok fungovania Fondu vzájomnej pomoci Úrad vlády SR pomohol už 156 jednotlivcom a rodinám sumou takmer 99-tisíc eur.

Poznačení pandémiou

Vo Fonde je stále dostatok zdrojov pre tých, ktorým sa ich životná situácia vplyvom pandémie Covid-19 zhoršila. V najbližších dňoch bude podporených ďalších 18 žiadateľov v sume 12 717 eur.

„Živil som sa organizovaním športových táborov a kurzov. Základ môjho príjmu tvorili školské tréningy ľadového korčuľovania, tie sú ale zastavené,“ opisuje svoju situáciu jeden z príjemcov.

Fotografka z Bratislavy sa zas venovala dokumentovaniu rôznych podujatí po celom Slovensku. Tie sa rovnako neorganizujú a ona ostala bez príjmu. „Moja prevádzka je už po druhý raz zatvorená. E-shop nevlastním, tržby mám nulové a bola som nútená prepustiť predavačku. Sama pritom na príspevok od štátu nárok nemám,“ popisuje svoju situáciu živnostníčka z malého mesta.

Dvojnásobná pomoc

Žiadatelia na stránke fondvzajomnej­pomoci.sk pochádzajú z najrozličnejších sociálnych skupín – od živnostníkov, ľudí z umeleckej brandže, cez tzv. „jednoosobové eseróčky“, až po tých, ktorí v dôsledku pandémie prišli o zamestnanie ale i mladých ľudí, ktorí potrebujú pomôcť s financovaním štúdia.

„Táto rôznorodosť uchádzačov nás veľmi prekvapila a zároveň dáva plastický obraz o tom, ako veľmi kríza zasiahla celé Slovensko. Pozitívom projektu je, že okrem príspevku od Úradu vlády SR tieto príbehy môžu a aj podporujú mnohí darcovia zo širokej verejnosti. Spolu tak vieme stovkám ľudí pomôcť prekonať toto neľahké obdobie,“ hovorí Roland Kyška, riaditeľ neziskovej organizácie ĽUDIA ĽUĎOM, ktorá pomáha pri technickom zabezpečení pomoci z Fondu vďaka darcovskému portálu ĽudiaĽuďom.sk.

Okrem jednorazového príspevku z Fondu vo výške 500 eur, sa už pri spustení Úrad vlády SR (ÚV SR) rozhodol zdvojnásobiť tieto dary verejnosti. „Dalo by sa povedať, že kto dáva, dvakrát dáva,“ vysvetľuje R. Kyška. Ku každému jednotlivému daru do výšky 30 eur pridá ÚV SR rovnakú sumu.

„S rýchlosťou čerpania prostriedkov z fondu vzájomnej pomoci sme spokojní, pretože odkedy sme otvorili možnosť získať podporu, pomohli sme každý deň jednej rodine v núdzi. Vo Fonde vzájomnej pomoci je stále viac ako pol milióna eur, ktoré majú pomôcť ľuďom v ich sťaženej životnej situácii. Žiaľ, vývoj pandemickej situácie ukazuje, že bude ešte trvať dlho, kým sa naše životy priblížia normálu, ktorý poznáme spred príchodu koronavírusu,“ uviedol vedúci ÚV SR Július Jakab a zároveň vyzval tých, ktorých situácia sa zhoršila, aby neváhali a registrovali sa cez stránku fondvzajomnej­pomoci.sk.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM